Sramotna izjava hrvatskog šefa diplomatije: Hrvatima u BiH nije lako, stiješnjeni su, Bisera Turković ide u islamske zemlje po oružje

3 min. čitanja

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske, danas se u Saboru susjedne zemlje obratio i govorio o položaju Hrvata u BiH, učinku visokog predstavnika Christiana Schmidta, a stigao je i sramotno uvrijediti šeficu bh. diplomatije Biseru Turković.

Govoreći o Schmidtovom nametanju izmjena Izbornog zakona u izbornoj noći, Grlić Radman je kazao kako je to pobjeda hrvatske diplomatije.

– Niti jedna slučajnost nije slučajna. Ako spominjemo Milanovića, čuli smo kako je gospodina Schmidta bio obasuo uvredama. To je jako puno doprinijelo atmosferi koja se stvorila prije upotrebe bonskih ovlasti. Naravno da je Schmidt imao našu potporu od samoga početka i da je učinio ono što je morao, na dan izbora ili prije. To je svakako velika pobjeda hrvatske diplomatije, rekao je Grlić Radman.

Istakao je da je Schmidtova odluka u interesu cijele Bosne i Hercegovine, a ne samo hrvatskog naroda.

– Hrvati su u BiH dugotrajno izloženi sa nemogućnošću biranja vlastiti političkih predstavnika kako je to predviđeno Ustavom BiH. Hrvatska dana je tokom 2020. i 2021. godine bila posebno predana senzibiliziranju međunarodnih partnera, internacionalizaciji pitanja na poteškoće sa kojima se Hrvati suočavaju pri ostvarivanju zajamčenih prava. Ta su natojanja dovela i do konkretnih rezultata tokom ove godine, Na stručnoj i političkoj razini, bili smo usredotočeni na potporu Hrvatima BiH, putu ka EU i NATO-u i razvoju bilateralnih odnosa. Plenković je sudjelovao u brojnim akrtivnostima usmjerenima na stabilnost BiH i položaju Hrvata u BiH. Nastavio je održavati kontakte sa legitimnim poliitčkim predstavnicima u BiH. Ukazivao je na nužnost izmjene Izbornog zakona, ograničenu ustavnu izmjenu radi osiguravanja legitimnog političkog predstavljanja hrvatskog naroda. Istivao je kako je cilj Hrvatske mirna i stabilna BiH koja napreduje na svom evropskom putu. Zalagao se za to da pitanje BiH ostane čvrsto u fokusu EU. Nedavno smo svjedočili i odluci visokog predstavnika, to je bila pravedna odluka koja nije samo u interesu Hrvata već čitave BiH, i dobrog funkcioniranja Federacije BiH te predstavlja prvi korak u daljim promjenama izbornog zakona u BiH. Pružena je kontinuirana podrška procesu evropskim integracijiama BiH, kazao je on.

Komentarišući situaciju u našoj zemlji, Grlić Radman je izjavio kako “ministrica vanjskih poslova ide u islamske zemlje tražiti oružje”.

– Imamo s čime hvaliti, ali govoriti znate o prosperitetnoj BiH. U tome je i rješenje, ali zašto je dolje visoki predstavnik. Pa jer je to država sa demokratskim defiticom. Hrvati su stiješnjeni između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma. Pa njima dolje nije lako, sjetite se onih huškačkih prosvjeda. Prijeti im se ratom, prebrojavanjem. Ministrica vanjskih poslova ide u islamske zemlje tražiti oružje, poručio je on.

Podijeli ovaj članak