Beograd i Priština moraju izbjeći rat / Borrell očitao lekciju Srbiji i Kosovu: Povratak u institucije i uspostavljanje ZSO

2 min. čitanja

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell zatražio je u petak od Beograda i Prištine da žurno pronađu rješenje za sadašnju krizu.

Naglasio je kako se kosovski Srbi trebaju vratiti u kosovske institucije, a da Kosovo svoje poteze oko automobilskih tablica mora usuglasiti s dogovorima iz Dijaloga i početi pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Borrell je to istaknuo u priopćenju objavljenom u Bruxellesu nakon odvojenih sastanaka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Također je ocijenio kako su obveze iz Dijaloga Beograd-Priština “i dalje na snazi i obvezujuće”.

Visoki predstavnik EU-a je ustvrdio i kako “imajući u vidu rat u Ukrajini, Europa ne može imati još jedan sukob na svom tlu”, podvukavši kako su Beograd i Priština odgovorni da se to izbjegne i suzdrže se od jednostranih akcija i zapaljivih poruka, javlja Fena.

Borell je, zajedno s posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarao s Vučićem i Kurtijem i pozvao “obje strane da se konstruktivno angažiraju i pokažu spremnost za kompromis i poštuju obveze iz Dijaloga”.

– Nespremnost da se provedu obveze i brzo smanji napetost imat će štetne posljedice prvenstveno po narod Kosova i Srbije, po europsku budućnost obje strane i povjerenje u njih u očima europskih i međunarodnih partnera, upozorio je visoki predstavnik EU-a, a prenosi agencija Beta.

Kako stoji u priopćenju, “tekuća geopolitička situacija još više nalaže da se prevaziđu nasljeđa prošlosti i krene u smislene pregovore o onome što je zaista važno za Kosovo, Srbiju, njihove narode i cijelu regiju, a to je normalizacija odnosa dvije strane kao ključni činitelj za njihov napredak na europskom putu”.

Podijeli ovaj članak