Bajkerima iz Srbije na Jarinju nije dozvoljen ulazak na Kosovo

3 min. čitanja

Bajkerima iz Srbije koji su jutros u okviru humanitarne “Bike Rock misije” krenuli put Sjeverne Mitrovice, kako bi pružili podršku i pomoć kosovskim Srbima, nije dozvoljen ulazak na Kosovo preko administrativnog prijelaza Jarinje. Kako javlja reporter Kosovo onlinea, njima su pripadnici Kosovske policije saopćili da im ulazak na Kosovo nije dozvoljen iz sigurnosnih razloga.

Ranije danas zamjenik direktora policije za sjeverni region Veton Eljšani potvrdio je da su na punktu u blizini administrativnog prijelaza Jarinje poslata oklopna vozila Kosovske policije jer su “neki motociklisti krenuli u tom pravcu i da su vozila Kosovske policije poslata kako se ne bi kršio javni red”.

Bajker Milić Radević, organizator “Bike Rock misije”, rekao je da su od Kosovske policije dobili obavještenje “da ne može nijedan bajker i motor da uđe na Kosovo i Metohiju”.

– Pitali smo da li će to važiti i ako sutra dođemo, rečeno nam je da ni mi ni motori ne možemo na Kosovo. Skrenuli su nam pažnju da se na oko 300 metara od prijelaza nalaze oklopna vozila i borna kola Kosovske policije i da nam je pametnije da ne ulazimo – kaže on.

Naveo je da su se rasporedili u četiri grupe, da je jedna jutros krenula iz Beograda u 10 sati, druga iz Crne Gore, treća iz centralne Srbije i četvrta iz Vojvodine.

– Ovde je oko 200 bajkera. Dogovorili smo se jedna grupa ode na Merdare – dodaje Radević, i naglašava da razmišljaju o blokadi saobraćaja iz suprotnog pravca, odnosno da onemoguće prelazak vozila sa kosovskim tablicama kao “mjeru reciprociteta jer njima nije dozvoljen ulazak na Kosovo”.

Bajker Dragan Antonić iz Šapca kaže da godinama organizuju humanitarnu “Bike Rock misiju”, da dolaze sa dobrim namjerama, da posjete i pomognu Srbe koji žive na Kosovu.

– Dobili smo odgovor od Kosovske policije da zbog sigurnosti ne možemo ući. Došli smo na motorima, samo sa našom bajkerskom opremom, nemamo nikakva obilježja, već sa željom da sprovedemo humanitarnu akciju. Bez razloga smo zaustavljeni i zabranjen nam je ulazak na Kosovo – kaže on.

Podijeli ovaj članak