Trojka: Opomene očito neće zaustaviti Dodika, bonske ovlasti postoje za ove situacije

1 min. čitanja

Nakon što je predsjednik RS Milorad Dodik potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske u zajedničkom saopćenju SDP-a BiH, Naroda i pravde i Naše stranke navode:

– Novi potezi Milorada Dodika predstavljaju kršenje Dejtonskog sporazuma, što je direktno ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini ali i cijelom regionu. Nažalost, svjedočimo da je Dodik odbio i odbija konstruktivni rad u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, pa i samog bosanskohercegovačkog entiteta RS. Sada je očito da nikakve opomene neće zaustaviti rušitelje ustavnog poretka, zato je nužno da se na ovakve atake na državu, državne institucije i sveukupni mir odgovori odlučno i konkretno.

Iz Trojke zahtijevaju reakciju pravosudnih institucija kako bi svi odgovorni, predvođeni Miloradom Dodikom, snosili krivičnu odgovornost za svoja djela.

Podsjećaju međunarodnu zajednicu da su bonske ovlasti visokog predstavnika sistemska mjera upravo za ovakve situacije kao i ostavljena mogućnost da NATO rasporedi svoje trupe, posebno na području Brčko distrikta BiH.

– Vrijeme je da i međunarodna zajednica odluči da li SNSD i satelitske sljedbenike u rušenju države mogu posmatrati kao partnera za izgradnju mira ili kao ruske partnere za njegovo rušenje, zaključuju iz Trojke.

Podijeli ovaj članak