Ako planirate ljetovanje u Grčkoj, pazite na granici: Spisak stvari koje smijete nositi

4 min. čitanja

Iako Grci na graničnim prijelazima rijetko otvaraju kofere i vade stvari, trebalo bi preventivno znati koja su zakonska ograničenja za državljane zemalja koje nisu članice Evropske unije, a u Grčku ulaze kopnenim ili zračnim putem. Donosimo pravila za proizvode bez kojih mnogi turisti ne mogu da zamisle odmor.

Koliko cigareta smijete da prenesete preko grčke granice

Ako se ide kopnenim putem, u ovu zemlju se smije unijeti 40 cigareta (2 kutije) ili 20 cigarilosa ili 50 grama duhana. Kazna za nepoštovanje ovog pravila je 500 eura.

U slučaju da se na odmor u Grčku ide avionom, dozvoljeno je prenijeti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana.

Osobe mlađe od 18 godine ne smiju prenositi duhan. Najjeftinija kutija kod njih iznosi pet eura, a kvalitetniji brendovi od šest eura pa naviše.

Još jedna od mogućnosti ako želite da pred odmor potrošite manje novca na duhan, jeste da ga kupite u Sjevernoj Makedoniji, gdje se mogu naći kutije za dva eura, dok cijela šteka košta oko 21 euro.

Koliko alkohola smijete prenijeti

Što se tiče alkoholnih pića, preko grčke granice smije se prenijeti jedan litar žestokog pića više od 22 posto alkohola ili dvije litre žestokog pića od 22 posto ili manje i dvije litre vina i dvije litre stonog vina.

Putnici koji dolaze u Grčku avionom smiju prenijeti četiri litre vina, 16 litara piva, jedan litar žestokog pića sa preko 22 posto alkohola.

Osobe mlađe od 18 godine ne smiju prenositi alkoholna pića.

Koliko novca smijete prenijeti

Dozvoljen je unos do 10.000 eura u gotovini (ili ekvivalentna količina novca u drugoj valuti). Iznos više od 10.000 eura u gotovini mora se prijaviti. Ukoliko ne prijavite da kod sebe imate veću sumu od dozvoljene, u tom trenutku vam se oduzima novac i protiv vas se podnosi prekršajna prijava.

Količina novca koju imate na platnim karticama nije ograničena.

Putnici koji su izabrali avionski prijevoz, smiju unositi poklone u vrijednosti od 175 eura po osobi i 90 eura, ukoliko je osoba mlađa od 15 godina.

Koju hranu smijete prenijeti

Po zakonima Evropske unije, mlijeko, meso i proizvodi napravljeni od njih ne smiju se prenositi preko granice zemalja koje nisu članice.

Prema podacima Uprave carina, dozvoljeno je prenijeti do pet kilograma svježeg voća i povrća, osim krompira. Zatim, dva kilograma mlijeka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe.

Hrana za ljubimce je dozvoljena u količini od dva kilograma.

Toleriše se ako se u prtljagu nađu kruh, kolači, keks, čokolada, majoneza, kečap, makarone, riža i slično, ukoliko njihova ukupna vrijednost ne prelazi 300 eura po putniku. Za mlađe od 15 godine ograničavajući iznos je 150 eura.

Koju količinu lijekova smijete da prenesete

Dozvoljeno je prenijeti u onoj količini koja je potrebna za vašu ličnu upotrebu. Za to je neophodno da imate ljekarsko uvjerenje ili kopiju istog ili neku drugu zvaničnu potvrdu da su lijekovi namijenjeni vama. Ukoliko je carinik traži, neophodno je priložiti takve dokumente na uvid.

Podijeli ovaj članak