Zmajevi se danas počinju okupljati u Zenici, prvi trening odradit će sutra navečer

4 min. čitanja

Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine danas će početi pristizati u Trening kamp Fudbalskog saveza BiH u Zenici, čime će praktično i započeti pripreme za prva dva susreta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, odnosno mečeve naredne sedmice protiv Islanda u Zenici te Slovačke u Bratislavi.Susret u Zenici protiv Islanda igra se u četvrtak, 23. marta, na Stadionu Bilino polje, a u Bratislavi protiv Slovačke u nedjelju, 26. marta, oba s početkom u 20.45 sati. S nama u kvalifikacijskoj grupi J još se nalaze i selekcije Portugala, Luksemburga i Lihtenštajna.
Novi bosanskohercegovački selektor Faruk Hadžibegić, u svom povratničkom i drugom mandatu na klupi Zmajeva, prvi će trening održati sutra, sa početkom u 18.30 sati, ali će prethodno, u 11.30 sati, u Trening centru FSBiH u Zenici biti održana i prva pres-konferencija u toku ovih priprema.
Hadžibegić je sa svojim saradnicima još jučer stigao u Zenicu, gdje je prošle sedmice obišao i teren Stadiona “Bilino polje”, a ranije je najavio kako će uprkos povredi na okupljanje doći i Sead Kolašinac, kojeg će pregledati i ljekarska služba bh. tima.

– Kolašinac ima veliku želju da igra i pomogne ekipi, što je jako pohvalno, ali nećemo rizikovati da se njegova povreda dodatno pogorša pa će odluka o njegovom nastupu biti donesena uz konsultacije sa našim doktorima.
Ono što je posebno bitno istaći, za mene kao selektora, jeste činjenica da Kolašinac želi biti sa ekipom, što pokazuje duh tima i to mi ulijeva nadu da su ispred nas pozitivne stvari. Svaki igrač nam je potreban, a pogotovo igrač poput Kolašinca pa čak i ukoliko ne bude mogao igrati, jer je on jako bitan za ekipu –  kazao je za službenu stranicu FSBiH selektor Hadžibegić.
Zbog povrede nije pozvan Miralem Pjanić iz Sharjaha iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a jedini debitant je 20-godišnji Benjamin Tahirović iz italijanske Rome, koji je između poziva za selekciju Švedske i BiH prihvatio poziv iz BiH, zemlje rođenja njegovih roditelja. Povratnici u državnu selekciju su Jasmin Mešanović iz mađarske Kisvarde te Nemanja Bilbija iz mostarskog Zrinjskog, kao najbolji strijelac te jedini igrač iz Premijer lige BiH.  
Golmani: Ibrahim Šehić (Konya, Turska), Nikola Vasilj (St. Pauli, Njemačka) i Kenan Pirić (AEK Larnaca, Kipar);
Odbrana: Amar Dedić (Salzburg, Austrija), Jusuf Gazibegović (Sturm Graz, Austrija), Sead Kolašinac (Olympique Marseille, Francuska), Adnan Kovačević (Ferencvarosi, Mađarska), Siniša Saničanin (Partizan, Srbija), Dennis Hadžikadunić (Mallorca, Španija), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United, Engleska), Hrvoje Miličević (AEK Larnaca, Kipar);
Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Besiktas, Turska), Benjamin Tahirović (Roma, Italija), Rade Krunić (Milan, Italija), Sanjin Prcić (Strasbourg, Francuska), Gojko Cimirot (Standard Liege, Belgija), Amer Gojak (Ferencvarosi, Mađarska), Haris Duljević (Hansa Rostock, Njemačka), Miroslav Stevanović (Servette, Švicarska);
Napad: Edin Džeko (Inter, Italija), Ermedin Demirović (Augsburg, Njemačka), Kenan Kodro (Fehervar, Mađarska), Smail Prevljak (Eupen, Belgija), Jasmin Mešanović (Kisvarda, Mađarska) i Nemanja Bilbija (Zrinjski, BiH).

Podijeli ovaj članak