Željo i Sarajevo kreću po drugu rundu Konferencijske lige

2 min. čitanja

Predstavnici Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu Željezničar i Sarajevo večeras igraju revanš utakmice prvog pretkola trećeg po snazi UEFA takmičenja.

Prvi na teren će fudbaleri Željezničara. Plavi će od 19 sati u azerbejdžanskom Bakuu odmjeriti snage s bjeloruskim Dinamom iz Minska.

Prvi meč odigran prije sedam dana na stadionu Grbavica okončan je rezultatom 2:2. Gosti su imali dva gola prednosti, Željo se golovima Haračića uspio vratiti u život i ugrabiti aktivan rezultat.

Dinamo Minsk utakmice van svoje domovine igra zbog sankcija koje je UEFA izrekla bjeloruskim timovima nakon početka ruske agresije na Ukrajinu. Večerašnji duel igrat će se bez prisustva publilke.

– Nećemo se braniti, pokušat ćemo pobijediti u 90 minuta, pokušat ćemo dati srce na teren da uzvratimo našim navijačima za sjajan ispraćaj sa aerodroma. S tim nekim emocijama sa aerodroma želimo nastupiti i dati maksimum od sebe – rekao je trener Želje Nermin Bašić.

On je ranije najavio rokade u timu, ne zbog toga što nekim igračima nije bio zadovoljan, nego zbog taktičkih razloga.

Pobjednik ovog duela ide na megdan azerbejdžanskom Neftchiju.

Sarajevo će od 21 sat na Koševu igrati protiv gruzijskog Torpeda. Prva utakmica završena je rezultatom 2:2.

Za razliku od Željine utakmice u Azerbejdžanu, na Koševu će sasvim sigurno vladati znatno bolji ambijent, jer iz Sarajeva su se pohvalili da su do jučerašnjeg dana prodali 15.000 ulaznica.

Iz Bordo tima najavljuju da protiv gostiju iz Gruzije nemaju namjeru taktizirati, već da od starta žele zagospodariti terenom.

– Ni u prvoj utakmici nismo taktizirali, ne vidim razloga da to radimo sada. Nismo se istrošili u prvih pola sata, nas je presjekao prvi gol. Dva puta smo se vraćali u meč, to je snaga Sarajeva. Nema alibija – poručio je trener Sarajeva Mirza Varešanović.

On je dodao da protiv Torpeda ne može računati na viroznog Soldu, a da se u tim vraćaju Šerbečić i Avramovski.

Ukoliko se plasira u narednu rundu, Sarajevo čeka dvomeč sa kazahstanskim Aktobeom.

Podijeli ovaj članak