Zbog objava na društvenim mrežama u Srbiji uhapšeno 29 učenika, protiv 82 krivične prijave

2 min. čitanja

Od 3. maja do 7. jula podnete su krivične prijave protiv 82 učenika starija od 14 godina zbog ugrožavanja sigurnosti i širenja panike i nereda putem društvenih mreža, saopćilo je u srijedu Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

VEZANI TEKST – Dječak iz Beograda mjesec unaprijed planirao masakr u školi, imao je spisak djece za likvidaciju i nacrte škole

Kako su iz MUP-a naveli za portal televizije N1, od ukupno 82 učenika protiv kojih su podnijete krivične prijave, 29 je uhapšeno i privedeno pravosudnim organima na daljnje postupanje.

Protiv učenika su podnošene krivične prijave zbog objava, dojava i incidenata na društvenim mrežama koje se mogu podvesti pod pojmom “imitiranje” zločina nakon dva masovna ubistva 3. i 4. maja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu i u okolini Mladenovca, u kojima je ubijeno ukupno 20 osoba.

Dan kasnije učenik sedmog razreda OŠ Jefimija u Obrenovcu, mahao je plastičnim pištoljem poslije minute šutnje zbog ubistva djece i čuvara u OŠ Vladislav Ribnikar.

Nadalje, policija je iz OŠ Desanka Maksimović iz Beograda dobila poziv s informacijom da je kod devetogodišnjeg dječaka koji pohađa treći razred nađen popis s imenima djece.

VEZANI TEKST – Haotično u Srbiji, 21-godišnjak pucao iz kašnjikova, mediji javljaju da je ubio osam i ranio 15 osoba

Policija je privela i bivšu učenicu Gimnazije Ruđer Bošković koja je nožem ranila učenika i nastavnicu u toj školi u Beogradu.

Nekoliko dana nakon spomenutih zločina, po prijavi FBI-ja, uhapšen je maloljetnik u Subotici koji je “guglao” kako se pravi bomba.

Među uhapšenima je i maloljetnica (14) iz Futoga pored Novog Sada, koja je nedavno puštena iz pritvora u kojem je bila dva mjeseca pod sumnjom da je širila paniku poslije masakra u beogradskoj osnovnoj školi, javlja agencija Beta.

Podijeli ovaj članak