Unitedovi Portugalci ne mogu bez skandala: Dalot razljutio cijeli svijet objavom o reprezentaciji

1 min. čitanja

Portugalski reprezentativac Diogo Dalot objavio je danas poruku na društvenim mrežama kojom se raduje zbog dolaska Svjetskog prvenstva. Brzo ju je obrisao, nakon lavine negativnih komentara koje je izazvao.

“Postoje trenuci koji traju zauvijek, a biti dio ovog tima je jedan od njih. Nosit ćemo sa sobom historiju Portugala. Dolazimo iz zemlje koja je istražila, otkrila, pokorila i proširila svoju kulturu na četiri strane svijeta”, objavio je Portugalac.

Portugal je bio kolonijalna velesila i imao je veliku ulogu u trgovini robovima u vrijeme velikih geografskih otkrića, a u dobrom dijelu nekadašnjih portugalskih kolonija posljedice kolonizacije i danas se itekako osjećaju kroz loš životni standard i podijeljenost društva. 

Stoga nije nikakvo iznenađenje da većina svijeta ne gleda blagonaklono na portugalska osvajanja kako gleda Dalot. Iako je objavu brzo obrisao, ogromne kritike je već pobrao i jasno je da će ovaj njegov skandal biti zapamćen.

Inače, nešto ranije je Cristiano Ronaldo opsežnim intervjuom za Piersa Morgana isprovocirao Manchester United, a nema dileme da će se i o njemu mnogo govoriti u kontekstu reprezentacije. Sve u svemu, Portugalci u neobičnoj atmosferi dolaze na Svjetsko prvenstvo i nisu fokusirani isključivo na fudbal.


image

Objava Dioga Dalota

Podijeli ovaj članak