Zastupnici preuzeli certifikate, polo┼żili zakletve i prekinuli sjednicu

3 min. ─Źitanja

Konstituiraju─ça sjednica Skup┼ítine Unsko-sanskog kantona na kojoj je┬á30 zastupnika preuzelo certifikate i polo┼żilo zakletve za obna┼íanje du┼żnosti u najvi┼íem zakonodavnom organu┬áu Kantonu odr┼żana je danas.

Gra─Ĺani u Krajini su na oktobarskim izborima najve─çe povjerenje dali strankama SDA i NES, koje imaju po osam zastupnika u Skup┼ítini Kantona, zatim SDP, DF i Pomak sa po tri zastupnika, NiP dva, te Laburisti─Źka stranka BiH, SBiH i Na┼ía stranka po jednog zastupnika. Konstituiraju─çoj sjednici prisustvovao je i predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautovi─ç.

On je konstatovao da je konstituiraju─ça sjednica zakazana u zakonskom roku, te da je ovo tre─ça kantonalna skup┼ítina u FBiH koja je to u─Źinila.

– Najva┼żnije je da se sada u roku izaberu i delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, te se nadam da ─çe i drugi kantoni to u─Źiniti do 2. decembra, poru─Źio je Arnautovi─ç.

I sjednica Gradskog vije─ça Biha─ça trebala je biti odr┼żana ju─Źer, ali je odgo─Ĺena za idu─çu sedmicu, kada ─çe se birati v. d. gradona─Źelnika

Konstituiraju─ça sjednica Skup┼ítine USK-a odmah potom je i prekinuta jer jo┼í nije odre─Ĺena skup┼ítinska ve─çina koja ─çe diktirati redoslijed narednih aktivnosti u ovom tijelu. Dalje predstoji konstituiranje klubova konstitutivnih naroda, a zastupnik Stranke za BiH Nisvet Jusi─ç, koji je u dosada┼ínjem mandatu obna┼íao du┼żnost dopredsjedavaju─çeg Skup┼ítine, ustvrdio je da ─çe taj dio posla biti zavr┼íen u roku od deset dana.

– S obzirom na to da postoji mogu─çnost da neko od zastupnika preda svoj mandat, tih deset dana bi─çe dovoljno za proceduru kod CIK-a za zamjenske mandate, kazao je Jusi─ç.

Ova mogu─çnost najavljena je u prvom redu zbog jo┼í aktuelnog premijera USK-a Mustafe Ru┼żni─ça, koji je kao nosilac liste stranke NES izabran u Skup┼ítinu USK-a kao poslanik s najve─çim brojem glasova.

Ru┼żni─ç je najavio da ─çe on ostati premijer USK-a, ┼íto prakti─Źno zna─Źi da se u Krajini ne─çe zna─Źajno mijenjati vlast koju su do sada sa─Źinjavale stranke NES i SDP. Po okon─Źanju pregovora za formiranje nove ve─çine, njima bi se mogli pridru┼żiti Na┼ía stranka, NiP, pa ─Źak i Pomak i DF, dok je Stranka za BiH ve─ç s njima potpisala sporazum o suradnji.

Me─Ĺu trideset poslanika zakletvu je polo┼żio i sad ve─ç biv┼íi biha─çki gradona─Źelnik ┼áuhret Fazli─ç, predsjednik stranke Pomak. Iako je i on najavljivao da ─çe biti premijer u jednoj druga─Źije formiranoj ve─çini, izgledi za to su minimalni.

Podijeli ovaj ─Źlanak