Sreća u žrijebu nas je pogledala, je li vrijeme za stvaranje nove velike generacije bh. fudbala?

9 min. čitanja

Fudbalska reprezentacija BiH saznala je imena protivnika u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine na jučerašnjem žrijebu održanom u Frankfurtu, te se može reći da u naredni period reprezentativnog fudbala ulazimo sa optimizmom zbog imena timova sa kojima nas je žrijeb spojio.

Naša selekcija će u kvalifikacijama igrati sa Portugalom, Islandom, Luksemburgom, Slovačkom i Lihtenštajnom, a s obzirom na imena svih potencijalnih protivnika sa kojima smo se mogli naći u grupi, ova je grupa itekako prolazna za naš tim i treba već na startu reći da smo favorit za drugo mjesto u našoj grupi.

Protivnici po mjeri

Portugal je apsolutni favorit naše grupe i selekcija je sa kojom imamo negativan međusobni omjer. U četiri dosadašnja meča koja su odigrana u baražima za Svjetsko prvenstvo 2010. godine i Euro 2012, naš tim je uspio jednom remizirati sa Portugalcima, ali je poražen tri puta, te ima gol-razliku od dva postignuta i osam primljenih golova, a generalno je posve jasno da protiv Portugala unaprijed ne možemo računati ni na šta.

Dobra stvar je svakako što ni drugi timovi ne mogu previše očekivati u okršajima sa pirinejskom selekcijom i što naš tim generalno ima veće šanse da protiv Portugala osvoji makar bod nego sve druge ekipe u našoj grupi. Mečevi sa Portugalom svakako ne bi trebali biti presudni, pa smo u poziciji da moramo iz osam duela sa Islandom, Luksemburgom, Slovačkom i Lihtenštajnom osvojiti više bodova od tih selekcija da bismo se prvi put u historiji plasirali na Euro.

Sa Islandom nikad ranije nismo igrali i žrijeb nas je na neki način “nagradio” da odigramo meč i sa ovom selekcijom. Nikad nismo igrali sa Islandom, Engleskom, Kosovom i Rusijom, a sada ćemo jednu od tih selekcija “skinuti” sa UEFA liste potencijalnih protivnika. Nadamo se, samo jednu, jer Nogometni/Fudbalski savez BiH još ne odustaje od “prijateljske” utakmice sa Rusijom.

Luksemburg je ostvario strahovit napredak posljednjih godina i pretvara se u respektabilnu evropsku selekciju, što njegovo podizanje do četvrtog šešira najbolje pokazuje. Ipak, historijski gledano, ova je selekcija uvijek bila protivnik sa kojim smo bez previše problema izlazili nakraj, sve do ovogodišnje prijateljske utakmice. U prilog tome najbolje govore brojke, u sedam odigranih utakmica, naš je nacionalni tim slavio isto toliko pobjeda, uz gol-razliku od 17 postignutih i samo jednog primljenog gola. No, proljetna prijateljska utakmica u Zenici, kada je reprezentacija BiH savladala Luksemburg teškom mukom, uz pogodak Edina Džeke u samom finišu utakmice, pokazuje da Luksemburg ima čime da nam zaprijeti, mada Bosna i Hercegovina u okršajima s ovim timom mora tražiti svih šest bodova. Važnu bi ulogu u tome trebali odigrati i naši navijači, koji su na gostovanjima tog tipa uvijek bili izuzetan faktor, a na koje naši protivnici u grupi ne mogu računati.

Da smo kojim slučajem iz petog šešira dobili slabijeg protivnika od Slovačke, vjerovatno bismo već mogli kovati planove o putovanju u Njemačku. Međutim, sreća kod žrijeba ovog šešira nije bila na našoj strani i dobili smo ekipu koja se može ravnopravno uključiti u borbu za drugo mjesto. Tri puta u historiji smo se sastajali sa Slovacima, ne računajući mečeve B selekcija na turnejama i pobijedili smo ih dva puta, oba puta u gostima, a jedini domaći meč smo izgubili. Međutim, činjenica da Slovaci u kvalifikacije ulaze iz petog šešira govori mnogo o tome koliko su kvalitetom nazadovali u odnosu na raniji period.

Jedini problem je što smo i mi nazadovali, i što reprezentacija BiH više nije na nivou one selekcije koja je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine bila u stanju nakon šokantnog poraza u Zenici otputovati nekoliko dana kasnije u Slovačku i pobijediti. Obje su selekcije nešto manje kvalitetne nego ranije, pa nije ni čudo da iz oba tabora, kao i iz tabora Luksemburga i Islanda, svi vide svoje šanse za plasman na Evropsko prvenstvo iz ove grupe.

Reprezentacija BiH je za protivnika mogla dobiti Norvešku, Ukrajinu ili Švedsku iz trećeg šešira i tako već u startu biti prebačena u poziciju autsajdera. A iz četvrtog šešira protivnik je mogla biti Gruzija, koja je u strahovitoj ekspanziji, odnosno Grčka ili Turska, koje su također izuzetno snažne selekcije i koje su u stanju iznjedriti kvalitetnu generaciju fudbalera u jako kratkom roku.

Mlađi igrači u našem nacionalnom timu stekli su kroz Ligu nacija i prethodne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo neophodno iskustvo, a nakon mnogo probanja koje je navijače s pravom nerviralo, čini se da je formiran solidan kostur ekipe. Na njega će se sigurno dodati još nekoliko kvalitetnih opcija iz inostranstva, a sve to podsjeća na period formiranja prethodne velike generacije našeg fudbala, koja je iskočila nakon što se u kratkom roku u zapadnoevropskim klubovima pojavilo nekoliko talentovanih igrača, čiji kvalitet smo crpili sve dosad.

Reprezentacija Islanda je igrala Evropsko prvenstvo 2016. godine i senzacionalno je stigla do četvrtfinala. Reprezentacija Slovačke je igrala na posljednja dva evropska prvenstva, a na onom 2016. je također prošla grupnu fazu. Ne spadaju ove reprezentacije među najkvalitetnije u Evropi, ali su kvalitetno koristile resurse koji su im bili na raspolaganju. A glavni resurs bio je zajedništvo, na kojem su sticali prednost u odnosu na rivale. Nešto što je u Bosni i Hercegovini istinska rijetkost.

Pritom se ne radi samo o zajedništvu unutar igračkog kadra nego zajedništvu svih faktora bitnih za reprezentaciju, onoj atmosferi o kojoj uporno ispitujemo svakog selektora na konferencijama za medije, iako ni sami ne znamo zašto to pitamo. Ta atmosfera, koja se u reprezentaciji BiH polako vraća, mogla bi biti jedan od presudnih faktora, pored igračkog kvaliteta koji je ovaj put na našoj strani.

I ne bi trebao biti nužno zadatak navijača da se brinu o toj atmosferi, jer njih će pošten odnos i zalaganje svakako uvijek kupiti. Oni nemaju lažnih interesa po pitanju reprezentacije, baš kao ni igrači, pa ni stručni štab. Međutim, oni koji vode Savez morali bi biti svjesni da utakmica protiv Rusije, ako se zaista odigra u novembru, može uništiti kvalifikacije prije nego one i počnu.

Potencijalni problemi

Niko je od igrača koji imalo drže do sebe neće odigrati, ali sve dobro što je urađeno u posljednju godinu bilo bi uništeno. Selektor Petev bi vjerovatno bio smijenjen ako bi odbio voditi reprezentaciju, a ako bi je vodio, onda bi ga navijači trebali smijeniti. S druge strane, ako bi se vršio pritisak na pojedine igrače, neki bi od njih mogli najaviti oproštaj od reprezentacije, a ako bi pak neki odlučili igrati, narušeni bi bili odnosi između njih i onih koji bi odbili igrati.

Pitanje Rusije je samo jedan od problema sa kojim se Savez susreće, ali je, logično, u prvom planu. Zabrinjavajuće djeluje pomjeranje sjednice Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH koja je trebala biti održana danas za 31. oktobar, jer se čini da se stvari okreću tako da se javnost na kraju informiše da nije postojala mogućnost da se utakmica odgodi. A ako se to zaista desi, onda bi kvalifikacije koje počinju u martu naredne godine mogle pasti u drugi plan. Bila bi to velika šteta, ali u ovoj zemlji stvari se, nažalost, rade na takav način, pa nas rijetko šta može istinski iznenaditi.

Podijeli ovaj članak