Nepotreban skandal za Portugalce uoči Svjetskog prvenstva: Selektor osuđen zbog utaje poreza

2 min. čitanja

Selektor reprezentacije Portugala Fernando Santos osuđen je zbog utaje poreza te će platiti kaznu od 4,64 miliona eura.

Santos je platu primao preko kompanije Femacosa koju je sam osnovao, a na taj način je osigurao plaćanje znatno manje poreske stope. Zbog ovog čina je kažnjen i Fudbalski savez Portugala, koji je svoju kaznu već platio. Tužioci terete krovnu instituciju tamošnjeg fudbala da je vrlo dobro znala da se radi o poreskoj evaziji i da je bila saučesnik Santosu u činjenju utaje.

Sam selektor Portugala je istakao da će platiti kaznu, ali je poručio da i dalje ne vidi ništa sporno u svom činu, jer je kompaniju osnovao mnogo prije nego je postao selektor Portugala. Ipak, njegov pravni tim mu je savjetovao da plati kaznu.

Fernando Santos ionako nije popularan u Portugalu iako je 2016. godine sa reprezentacijom bio prvak Evrope. Međutim, godinama nakon toga igra reprezentacije je usporena i dosadna, a kruna nezadovoljstva je bio poraz od Srbije u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koji je Portugal gurnuo u baraž.

Iako su Portugalci baraž uspjeli proći, pretpostavlja se da će nakon Svjetskog prvenstva savez krenuti u potragu za novim selektorom, ako Santos ne uspije istinski prebaciti očekivanja i zemlju odvesti daleko.

Podijeli ovaj članak