Prije 39 godina u Sarajevu otvorene XIV Zimske olimpijske igre

2 min. čitanja

Zimske olimpijske igre, 14. po redu, održane su u Sarajevu od 8. do 19. februara 1984. godine i bile su, po ocjeni tadašnjeg predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juana Antonia Samarancha, najbolje organizirane Igre do tada.

Sarajevu je 18. maja 1978. godine na sjednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Atini dodijeljena organizacija ovog velikog sportskog takmičenja, a u konkurenciji su bili još japanski Saporo i švedski Geteborg.

Ovom prazniku sporta prethodile su obimne pripreme, kako bi grad i okolne planine spremno dočekali takmičare iz cijelog svijeta, kao i brojne goste i novinarske ekipe koji su u tom periodu posjetili Sarajevo. Užurbano se radilo na izgradnji sportskih borilišta, olimpijskih objekata, te potrebne infrastrukture.

Svečana ceremonija otvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara održana je 8. februara na stadionu Koševo. Olimpijski plamen upalila je klizačica Sanda Dubravčić, a u ime sportista olimpijsku zakletvu položio je skijaš Bojan Križaj.

Tokom Igara sportisti iz 49 zemalja takmičili su se kako bi osvojili najsjajnija olimpijska odličja u disciplinama: alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skokovi.

Domaćoj publici radost je priredio skijaš Jure Franko koji je osvojio srebrenu medalju u veleslalomu.

Uz brojne goste, sportska takmičenja je pratio i veliki broj domaćih i stranih novinara. U televizijskim prijenosima dvije i po milijarde ljudi pratilo je događanja olimpijskim borilištima.

Igre su završene 19. februara svečanom ceremonijom u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Olimpijska pahuljica i Vučko, znak i maskota Igara, i danas podsjećaju na ovaj veliki sportski događaj.

Olimpijski muzej u Sarajevu čuva vrijedne uspomene na XIV Zimske olimpijske igre. Povodom obilježavanja 39. godišnjice ove značajne sportske manifestacije, od danas pa do 12. februara u Olimpijskom muzeju bit će organizirani Dani otvorenih vrata, a za sve posjetioce koji u tom periodu odluče da dožive dio olimpijske atmosfere ulaz je besplatan.

Faktor

Podijeli ovaj članak