Prije 39 godina u Sarajevu otvorene XIV Zimske olimpijske igre

2 min. čitanja

Zimske olimpijske igre, 14. po redu, održane su u Sarajevu od 8. do 19. februara 1984. godine i bile su, po ocjeni tadašnjeg predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juana Antonia Samarancha, najbolje organizirane Igre do tada.

Sarajevu je 18. maja 1978. godine na sjednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Atini dodijeljena organizacija ovog velikog sportskog takmičenja, a u konkurenciji su bili još japanski Saporo i švedski Geteborg.

Ovom prazniku sporta prethodile su obimne pripreme, kako bi grad i okolne planine spremno dočekali takmičare iz cijelog svijeta, kao i brojne goste i novinarske ekipe koji su u tom periodu posjetili Sarajevo. Užurbano se radilo na izgradnji sportskih borilišta, olimpijskih objekata, te potrebne infrastrukture.

- Oglas -

Svečana ceremonija otvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara održana je 8. februara na stadionu Koševo. Olimpijski plamen upalila je klizačica Sanda Dubravčić, a u ime sportista olimpijsku zakletvu položio je skijaš Bojan Križaj.

Tokom Igara sportisti iz 49 zemalja takmičili su se kako bi osvojili najsjajnija olimpijska odličja u disciplinama: alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skokovi.

Domaćoj publici radost je priredio skijaš Jure Franko koji je osvojio srebrenu medalju u veleslalomu.

Uz brojne goste, sportska takmičenja je pratio i veliki broj domaćih i stranih novinara. U televizijskim prijenosima dvije i po milijarde ljudi pratilo je događanja olimpijskim borilištima.

Igre su završene 19. februara svečanom ceremonijom u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Olimpijska pahuljica i Vučko, znak i maskota Igara, i danas podsjećaju na ovaj veliki sportski događaj.

Olimpijski muzej u Sarajevu čuva vrijedne uspomene na XIV Zimske olimpijske igre. Povodom obilježavanja 39. godišnjice ove značajne sportske manifestacije, od danas pa do 12. februara u Olimpijskom muzeju bit će organizirani Dani otvorenih vrata, a za sve posjetioce koji u tom periodu odluče da dožive dio olimpijske atmosfere ulaz je besplatan.

Faktor


Podijeli ovaj članak