Preminuo Miroslav Ćiro Blažević

2 min. čitanja

Umro je Miroslav Ćiro Blažević.

Legendarni fudbalski trener i bivši selektor reprezentacija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Švicarske, Irana i olimpijske reprezentacije Kine preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom, piše Index.hr.

Bolest mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine, dvaput ju je pobijedio, ali treći put nažalost nije uspio. Prekosutra je trebao proslaviti 88. rođendan.

- Oglas -

Trener svih trenera, kako je glasio njegov nadimak kojeg je dobio nakon osvajanja bronze sa Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, rođen je 10. februara 1935. godine u Travniku.

Ćiro je od malih nogu pokazivao interes prema sportu, pa se počeo baviti skijaškim trčanjem. Kao 15-godišnjak nastupio je na republičkom prvenstvu na Jahorini, a 1952. na državnom prvenstvu na slovenskom Pohorju u utrci na šest kilometara bio je pobjednik u konkurenciji mlađih omladinaca. To je bila prva titula za jednoga takmičara iz BiH, a Ćiro je u utrci nadmašio favoriziranoga Slovenca Seknea.

Uporedo sa skijaškim trčanjem, počeo se baviti i fudbalom, pa se priključio travničkom Bratstvu, gdje je kao vrlo darovit napadač, golgeter već s 15 godina bio priključen prvoj ekipi.

U igračkoj karijeri nastupao je za Travnik, zagrebačke Dinamo i Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku, te švicarske Sion i Moutier.

Kao 33-godišnjak je 1968. godine postao trener Veveyja, a već nakon dvije sezone dolazi do prvog od 11 trofeja u trenerskoj karijeri, osvajača 1. lige Švicarske.

Svoju punu afirmaciju i priznanje za svoj rad stekao je na kraju sezone 1981/1982. kada je donio titulu Dinamu nakon 24 godine čekanja, kasnije će se pokazati i posljednju u bivšoj Jugoslaviji.

Od jula 2008. do decembra 2009. je vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine do prvog plasmana u baraž u historiji, no u borbi za Svjetsko prvenstvo 2010. od Zmajeva je bolji bio Portugal.

Faktor


Podijeli ovaj članak