Pobjeda za izjednačenje rekorda! Max Verstappen najbrži i u Austinu

2 min. čitanja

Vozač Red Bulla, Max Verstappen slavio je pobjedu večeras u trci za Veliku nagradu SAD u Austinu.

Nizozemac je tako stigao do 13. pobjede u sezoni, čime je izjednačio dostignuća Sebastiana Vettela i Michaela Schumachera, te će imati još tri trke do kraja sezone da se osami u rekordu i ispiše historiju.

Verstappen je danas imao ozbiljnog rivala u Lewisu Hamiltonu koji je na tri kruga do kraja bio unutar jedne sekunde zaostatka, ali onda pravi jednu grešku i kao da je čekao direkciju trke da kazni Maxa Verstappena zbog prekomjernog izlaska sa staze, te mu Nizozemac izmiče. Preko radija je prvo Verstappen dobio upozorenje da je prekršio dovoljan broj izlazaka, onda je Hamilton počeo da ga “tužaka” preko radija i sugeriše gdje je moguće još prestupio Verstappen, a onda je od direkcije trke stiglo upozorenje i za Britanca iz istog razloga. Nizozemac tu pravi razliku i slavi 13. pobjedu.

Trka je inače počela izbacivanjem Sainza iz trke već u prvoj krivini. Osvajaču pol-pozicije je već u provj krivini Russel udario u bolid i izbacio ga iz trke, zbog čega je i kažnjen. Kasnije je bilo još nekoliko incidenata, kakve i donosi SAD, a na kraju ostaje upisana pobjeda Verstappena.

Na trećem mjestu je Charles LeClerc, potom slijedi Sergio Perez, pa George Russell, Lando Norris, Fernando Alonso, Sebastijan Vettel, koji je izabran za najboljeg vozača dana, Kevin Magnussen je u posljednjoj krivini izgubio poziciju od Vettela, a TOP 10 je zatvorio Yuki Tsunoda.

Podijeli ovaj članak