Bivši ministar iz Janšine vlade vodi u utrci za predsjednika Slovenije

2 min. čitanja

Anže Logar, bivši ministar vanjskih poslova u vladi Janeza Janše, u vodstvu je u izbornoj utrci za predsjednika Slovenije sa 34,26 posto osvojenih glasova, a iza njega je nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar sa 26,84 posto osvojenih glasova.

Riječ je o rezultatima danas održanih predsjedničkih izbora u Sloveniji nakon 34,66 obrađenih glasova, piše slovenački dnevni list Delo.

Anže Logar je kandidat donedavno vladajuće konzervativne Slovenske demokratske stranke (SDS). S druge strane, Nataša Pirc Musar je bivša novinarka i advokatica koja se bavila zaštitom ličnih podataka. Između ostalih, zastupala je Melaniju Trump, suprugu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trenutno je trećeplasirani bivši predsjednik Parlamenta Slovenije Milan Brglez sa 15,73 posto glasova.

Slijede vanredni profesor nauke o odbrani Vladimir Prebilič, kojeg je kandidovala ekološka stranka VESNA, sa 10,28 posto osvojenih glasova, zatim kandidatkinja pokreta Resni.ca, doktorica ginekologije Sabina Senčar sa 6,05 posto glasova, politolog i parlametarac Janez Cigler Kralj sa 4,28 posto glasova i kandidat stranke Ljevica, filozof i književni komparativista Miha Kordiš sa 2,84 posto glasova. Ankete su pokazivale da će Logar biti pobjednik prvog izbornog kruga.

Već se sada da naslutiti da niti jedan kandidat neće imati više od 50 posto glasova, zbog čega će 13. novembra biti održan drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će takmičiti prvoplasirani i drugoplasirani kandidat iz prvog izbornog kruga, piše Delo. Pravo glasa je imalo 1,6 miliona Slovenaca. Prethodna dva mandata predsjednik Slovenije bio je socijaldemokrat Borut Pahor. S obzirom na to da je dva puta bio predsjednik, više nema pravo kandidovanja.

Podijeli ovaj članak