Mirza Varešanović: Ovaj klub je od mene napravio gospodina i sada to želim vratiti, uvjeren sam u pozitivan rezultat

7 min. čitanja

Novi trener FK Sarajevo Mirza Varešanović predstavljen je danas na službenoj konferenciji za medije, a u svom prvom obraćanju Varešanović je istakao da želi podsjetiti fudbalere Bordo tima na to što Sarajevo zapravo predstavlja.

“Zahvalio bih se na lijepim riječima. Prvo se želim zahvaliti predsjedniku i rukovodstvu kluba na ukazanom povjerenju. Cilj kluba je prije početka ove sezone bio Evropa i mi nećemo od toga odustajati. Zaostajemo osam bodova za Evropom, ali ja vjerujem da možemo izaći na evropsku scenu. Cilj Sarajeva mora biti da svake godine osvojimo titulu i izađemo u Evropu. Ja garantujem da ovi igrači imaju kvalitet, ali da ne znaju koja je veličina Sarajeva. Moj najveći zadatak je da im prenesem tu ljubav prema Sarajevu, da im pojasnim koliko je težak dres Sarajeva”, kazao je Varešanović, dodavši:

“Ja sam poznat kao borac, prije 12 godina je bilo određenih problema i sa navijačkim skupinama i sa nekih milion stvari. Bilo je tada nekih grešaka i sa moje strane, ja sam sada 12 godina iskusniji i stariji. Dat ću sve od sebe da ujedinim navijače i da im vratim klub kakav zaslužuju. Mislim da ja ničim nisam zaslužio saopštenje, a nisam praktično ni stigao. Ja sam tek došao u svoj klub, i ovo me neće pokolebati. Ja sam prije 12 godina mislio samo o klubu, a najmanje o sebi. Bili smo sedam mjeseci bez plate drugi na tabeli. Je li zbog toga zaslužujem saopštenje?”.

Trener Sarajeva je podsjetio i na neke stvari koje su se dešavale ranije dok je bio u Sarajevu.

“Stariji sam 12 godina, iskusniji sam 12 godina, neke stvari koje su se dešavale neće se više desiti. Nema niko veću želju od mene da ostvarimo dobar rezultat, da prenesemo svoju ljubav na igrače. Ako je iko podnio žrtvu u ovom klubu, to sam ja. Ne volim to spominjati, ali kad je ovakva situacija, moram to reći. Ja sam bio sportski direktor i kad sam bio sportski direktor, otet mi je sin. Zašto je otet? Zato što nisam dopuštao neke stvari. Ovaj klub je od mene napravio gospodina i ja sada želim to vratiti. I siguran sam da ću uspjeti jer znam šta je Sarajevo. Čitam život sam ovdje i ovo je moj klub”, kazao je Varešanović.

Govorio je i o Dalu, svom sinu koji igra za prvi tim.

“Dal je tu došao prije dvije godine, promijenio je tri trenera i kod svakog je igrao. Teren je jedino mjerilo, i za njega i za sve druge igrače. Tamo će se dokazivati. Ja mislim da igrački kadar ima kvalitet, ali da im dosad niko nije mogao prenijeti emociju i ljubav. U ovom momentu to je najbitnije. Imamo sve uslove da ostvarimo dobar rezultat, imamo maksimalnu podršku predsjednika i čelnika kluba, te sam uvjeren da ćemo ostvariti dobar rezultat”, kazao je novi trener Sarajeva.

Govorio je i o prelaznom roku.

“Nećemo dovoditi previše igrača. Realno, ne možete dovoditi svakih šest mjeseci po 6-7-8 igrača. To niko ne može uklopiti. Morat ćemo se uklopiti u ono što imamo. Imamo vrhunske uslove, dobio sam svu moguću podršku i želimo ostvariti sve klupske ciljeve. Dat ćemo sve od sebe da izađemo u Evropu, odnosno da osvojimo to četvrto mjesto, koje će možda voditi u Evropu. Treba imati na umu i da smo samo šest bodova ispred mjesta koje vodi u donji rang, ali sam uvjeren da se to više neće dešavati”, poručio je Varešanović.

Govorio je i o razvoju mladih igrača.

“Ja sam i postao igrač zato što mi je neko dao šansu da zaigram u ovom klubu. Ja sam kao trener 12 igrača afirmisao u ovom klubu. Ja sam ubjeđenja da Sarajevo može sa svojim igračima ispuniti uslove koje klub traži. Ja mislim da igrači koji su talentovani već sa 17-18 godina mogu biti standardni igrači. Ovo je razvojna liga, Sarajevo sa ovakvim uslovima mora razvijati mlade igrače. Ja sam uvijek razmišljao na taj način i uvijek ću tako i razmišljati. Ako igrači iz naše akademije sa 17-18 godina ne mogu igrati za Sarajevo u Premijer ligi BiH, onda je vrijeme za njih da mijenjaju profesiju. Moramo praviti balans između naših domaćih igrača i starijih, iskusnijih igrača. Ali ne može biti deset iskusnih i jedno ili dvoje naše djece. U akademiji se dobro radi, ima talentovane djece, ali im neko treba dati šansu. Ja sam taj, ja sam dovoljno hrabar”, kazao je novi trener Bordo tima.

Varešanović je poručio i da ga ne plaši težak start, te da će Sarajevo odsad uvijek ići na pobjedu.

“Imamo vremena da napravimo ekipu, da se dobro i kvalitetno spremimo. Start je najbitniji, ali meni ne predstavlja problem što je težak. Ja želim da pobijedimo svaku utakmicu. To možda sada ne izgleda realno, ali ja želim da to postane realno. Dobro znam šta pričam i šta Sarajevu treba. Ja ću to ostvariti, vratit ću Sarajevu ono što ovaj klub treba da bude. Trebat će mi možda šest mjeseci, možda godinu dana, ali vjerujte, Sarajevo danas ima nevjerovatne uslove. Sad je fokus samo na teren i na rezultat, za razliku od prethodnog perioda. Sad ćemo moji saradnici i ja provoditi po šest-sedam sati dnevno na terenu u Butmiru, to će dati rezultate”, kazao je Varešanović, koji ističe da će pokušati što ranije kompletirati igrački kadar:

“9. januara je prozivka. Jako je bitan vremenski period koji imamo ispred sebe. Imamo vremena, ali zimi je na tržištu manji broj kvalitetnih igrača. Imat ćemo s te strane određenih problema, te se nadam da ćemo dovesti dobra pojačanja do priprema, te da ćemo ih uspjeti uklopiti. Nećemo ih dovoditi previše, kao što smo rekli”.

Za kraj je istakao da će skupa sa stručnim štabom i ostalim sportskim radnicima u klubu predlagati pojačanja, koja će dovoditi uprava na čelu sa direktoricom Ajlom Alimanović.

Podijeli ovaj članak