SDP najavio podršku prijedlozima Udruženja poslodavaca u FBiH: Evo šta oni očekuju od vlasti

3 min. čitanja

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine održalo je danas sastanak sa rukovodstvom SDP BiH s ciljem unapređenja poslovnog okruženja u BiH.

Dokument „Šta poslodavci očekuju od vlasti“ sadrži prijedloge izmjena i dopuna oko 40 propisa čiji je cilj unapređenje poslovnog okruženja, rasterećenje privrede i poboljšanje uslova rada i standarda radnika i svih drugih građana u FBiH.


image

Sastanak UPFBiH i SDP-a/

Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović, fokusirao se na prijedloge za rješavanje ključnih pitanja u privredi u FBiH, a to su:

  • nedostatak radne snage,
  • očekivanja za rast konkurentske sposobnosti domaće privrede i povećanje životnog standarda građana,
  • smanjenje poreza i doprinosa,
  • eliminiranje parafiskalnih nameta,
  • povećanje svih plaća te
  • reformu obrazovnog sistema u skladu sa zahtjevima tržišta rada.

Poslodavci su prezentirali i značaj donošenja novih ili izmjenu postojećih propisa kojima se uređuju pitanja obnovljivih izvora energije i električne energije generalno, rada i zapošljavanja, dualnog obrazovanja, potrebe reforme tržišta rada i evidencija službi za zapošljavanje, zdravstvenog osiguranja, liberalizacije tržišta rada, eliminiranja crnog tržišta i dr.


image

Sastanak UPFBiH i SDP-a/

Poslodavci nude brza i realna rješenja, koja bi mogla značajno popraviti stanje već početkom sljedeće godine. Važno je što prije unaprijediti ekonomsko-socijalni dijalog između vlasti, poslodavaca i sindikata na svim nivoima vlasti u BiH, jer je to osnov zaštite interesa svih socijalnih partnera, a trenutno takav dijalog i saradnja skoro u potpunosti izostaje. 

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić pohvalio je inicijative UPFBiH i naglasio važnost dobre i redovne saradnje i koordinacije aktivnosti vlasti i poslodavaca. SDP BiH dao je punu podršku predloženim rješenjima od strane poslodavaca i uz određene dorade, spremni su aktivno raditi na njihovom usvajanju i primjeni.

Radnik je kao i poslodavcima, prioritet i SDP BiH će učiniti sve da se povećaju plaće radnika i druga primanja iz radno-pravnog odnosa. Pohvalio je prijedloge poslodavaca po ovim pitanjima i složio se sa stavovima da se i vlasti i poslodavci trebaju odreći dijela interesa u korist radnika, jer sve drugo će produbiti krizu i destabilizirati poslovne prilike u BiH.

Brojne su propuštene prilike, neiskorišteni resursi, slab je odgovor na izazove i krize i to se mora što prije mjenjati u korist radnika i poslovnog ambijenta u FBiH!

Ocjena svih učesnika sastanka je dokument „Šta poslodavci očekuju od vlasti“ vrlo koristan i dobra osnova za brz napredak i poboljšanje stanja.

Dogovoreno je da se ponuđena rješenja daju u proceduru i usaglašavanje i da se krene u zakonodavne aktivnosti uz dobro prepoznavanje prioriteta, koji bi već na početku sljedeće poslovne godine, dali vrlo vidljive i efektivne rezultate u oblasti privrede u FBiH.

Podijeli ovaj članak