Kako do Svjetskog prvenstva? Više ne ovisimo sami o sebi…

2 min. čitanja

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je sinoćnjom pobjedom protiv selekcije Mađarske rezultatom 83:78 zadržala šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo 2023. godine. 

Trenutno smo na omjeru od pet pobjeda i četiri poraza, a na ruku nam ne ide jučerašnji trijumf Crne Gore u gostima protiv selekcije Češke Republike rezultatom 65:56. 

Sada Crnogorci imaju pobjedu više od našeg nacionalnog tima i tri kola prije kraja su na veoma dobrom putu da ostvare plasman na Mundobasket. 

U posljednja tri kola ih očekuju dva domaća duela i to protiv Litvanije i Češke Republike, te gostovanje u Skenderiji protiv naše reprezentacije koja uz duel sa našim komšijama mora gostovati Francuskoj i Mađarskoj.

Ukoliko Crnogorci pobijede Litvaniju u ponedjeljak, a Zmajevi izgube od Francuske, imaće dvije pobjede više od naše reprezentacije i praktički rezervisanu vizu za Mundobasket, no u slučaju poraza obje selekcije, naša reprezentacija bi na ‘‘mala vrata‘‘ mogla do Svjetskog prvenstva.

Tada bi odlučivao međusobni duel u Skenderiji, a nama bi bila potrebna pobjeda od 18 i više poena razlike budući da smo u prvom meču ovih selekcija u Podgorici poraženi rezultatom 88:69.

Dakle, najrealnija šansa je da Zmajevi idu na završnicu ukoliko pobijede dvije od tri utakmice uključujući i Crnogorce 20 razlike, a naše komšije ostaju bez plasmana u suprotnom. 

Ako bi kojim slučajem Zmajevi pobijedili Francusku u ponedjeljak, a Crnogorci izgubili od Litvanije, tada bi nam odgovarala bilo kakva pobjeda protiv njih u Skenderiji, uz pobjedu u posljednjem kolu u Mađarskoj ili poraz Crne Gore od Češke Republike. 

Sve u svemu, zadatak nije lagan i ne ovisimo sami o sebi, ali se nadamo da ovi momci na čelu sa Adisom Bećiragićem mogu izboriti plasman na premijerno Svjetsko prvenstvo za našu selekciju. 

Podijeli ovaj članak