Advokatica Melanije Trump ili Janšin pulen: Ko će u Sloveniji naslijediti Boruta Pahora

2 min. čitanja

Slovenija će u nedjelju dobiti petog predsjednika, konzervativca Anžea Logara, ili prvu predsjednicu, neovisnu odvjetnicu Natašu Pirc Musar koja u drugi krug predsjedničkih izbora ulazi s podrškom ljevice. 

Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova, Logar (46), kandidat oporbenog SDS-a Janeza Janše, sučelit će se u drugom krugu s Pirc Musar (54), bivšom novinarkom i odvjetnicom specijaliziranom za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump. 

Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 posto glasova, a Pirc Musar 26,85 posto.

U drugi krug, međutim, Pirc Logar po anketama ulazi s malom prednošću od nekoliko postotnih bodova. 

Opozicioni kandidat u kampanji je nastupao sa sloganom “Za budućnost zajedno” i nastojao je osvojiti glasove pozivajući na jedinstvo. 

– Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinirati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu, kazao je najavljujući da će biti predsjednik svih građana. 

Pirc Musar ušla je u predsjedničku utrku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu. 

– Veselim se finalu, istakla je nakon prvog kruga Pirc Musar, ocijenivši da je došlo vrijeme za prvu slovensku predsjednicu te da su birači pokazali da ne slušaju diktat stranaka. Za sebe kaže da stalno živi iste vrijednosti te da je decenijama pobornica LGBTQ+ zajednice i prava na slobodno odlučivanje o rađanju uvijek se boreći za sva ljudska prava.

Mladinina anketa pokazala je da Natašu Pirc Musar uvelike podupiru simpatizeri sve tri stranke vladajuće koalicije (Pokret slobode, Socijalni demokrati – SD i Ljevica), ali i oni koji se ne mogu odlučiti koju stranku podržati, prenosi Hina.

Podijeli ovaj članak