Juniori Veleža se poslije dvije sezone vratili u Premijer ligu

3 min. čitanja

Nakon sjajno odigranog regularnog dijela sezone u kojoj je, u okviru Omladinske lige – Grupa Jug, juniorska U19 selekcija Fudbalskog kluba Velež u 28 odigranih utakmica osvojila 70 bodova uz ostvarene 23 pobjede, jedan neriješen rezultat, te četiri poraza, sa čak 132 postignuta i tek 17 primljenih pogodaka, uslijedilo je ono za šta su naši mladi Rođeni vrijedno radili i borili se cijelu sezonu – završnica Omladinske lige FS Federacije Bosne i Hercegovine.

Prošla takmičarska sezona, kao i sam sistem takmičenja bili su jasan pokazatelj da dobar učinak u toku prvenstva ne predstavlja nikakvu garanciju za uspjeh u samoj završnici. Tada su Rođeni u polufinalu minimalniom razlikom poraženi od ekipe NK Romari iz Viteza, da bi u finalu plasman u Premijer ligu BiH izborila ekipa FK Budućnost iz Banovića.

Bila je to sezona u kojoj su doživjeli veliko razočarenje ostavši bez željenog finala, ali su naši Rođeni upravo takvo iskustvo iskoristili na najbolji mogući način, naučivši važnu lekciju.

Godinu dana kasnije, iskusniji, jači i odlučniji nego prije ušli su u sezonu sa jasno zacrtanim ciljem – ciljem sa kojeg nisu skidali fokus do posljednjeg sudijskog zvižduka koji je označio veliki i zaslužen trijumf, te nakon dvije sezone povratak u najelitniji rang omladinskog bh. fudbala.

Sjajan učinak i ostvarene dvije pobjede (ukupan rezultat 6:2) u polufinalnom dvomeču protiv ekipe FK Igman Ilidža bile su odlična uvertira za ono što je slijedilo – veliko finale koje se ove godine odigralo na stadionu Danac u Olovu, domu Nogometnog kluba Stupčanica, na kojem je mlade Rođene dočekala juniorska ekipa NK Zvijezda iz Gradačca.

Momci iz grada Husein-kapetana Gradaščevića prethodno su uvjerljivo izbacili juniorsku ekipu Bihaćkog Jedinstva, pobijedivši ih u dvije utakmice ukupnim rezultatom 4:0, te tako, bez primljenog pogotka, prepuni samopouzdanja ušli u ovu finalnu utakmicu.

Bilo je to istinsko finale, ali i još jedna kvalitetna fudbalska partija mladih momaka Veleža.

Vođeni glavnim trenerom Amelom Jazvinom, trenerima Nedžadom Serdarevićem, uz vrijedno iskustvo trenera specijaliste Nenada Melhera te svakako uvijek budno oko šefa Omladinske škole FK Velež Anela Karabega, golovima Harisa Jogunovića iz prvog, te dva gola Omara Kuke i jednim Dženana Puce iz drugog poluvremena, Rođeni su rezultatom 4:1 savladali kvalitetnu i izuzetno dobro organizovanu ekipu iz Gradačca i tako izborili povratak u Omladinsku Premijer ligu BiH.

Mladi momci iz Gradačca odigrali su utakmicu dostojnu finala, pruživši snažan otpor u borbi za svaki djelić terena, ali ovog puta to jednostavno nije bilo dovoljno pred razigranim mostarskim Crvenim.

Podijeli ovaj članak