Udruženja žrtava genocida uputila Schmidtu novo otvoreno pismo: Evo kakvi su njihovi zahtjevi

2 min. čitanja

Udruženja žrtava genocida, tačnije Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputili su novo otvoreno pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu, Zahtijevaju da on konačno realizuje njihov zahtjev da se presude Haškog tribunala, kao i Rezidualnog mehanizma uvrste u krivičnu evidenciju.

Podsjećaju Schmidta da su domaće institucije ovo trebale uraditi prije mnogo godina, ali da to do sada nije učinjeno.

– Na žalost, niti jedan ministar, kao ni Vijeće ministara u cjelini, nikada do sada nisu pokazali interes da to zaista i urade. Na našu inicijativu, predsjdnik MKSJ, gosp. Theodor Meron je 2016. godine dostavio presude MKSJ, koje su do tada bile pravosnažne, međutim Ministarstvo pravde nije uradilo ništa kako bi te presude, zajedno sa ostalim krivičnim presudama, bile u krivičnim evidencijama. Imajući u vidu da već skoro 10 godina Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo pravde nije pokrenulo nikakvu proceduru sa ciljem unošenja presuda MKSJ u krivičnu evidenciju, te da ni na naše posljednje dopise niko iz Vijeća ministara nije ni odgovorio, očito je da ne postoji interes ni ovog saziva Vijeća ministara da riješi pitanje evidencije presuda MKSJ.

Poštovani, imajući u vidu svakodnevno veličanje presuđenih ratnih zločinaca, glorifikacija istih, javno priznavanje ratnih zločinaca da bi sve ponovili, pozivamo Vas da na osnovu Vaših ovlaštenja uvedete presude MKSJ/MRMKS u krivičnu evidenciju.

Nadamo se da ćete iskoristiti Vaša ovlaštenja i pružiti podršku žrtvama u njihovoj borbi, navodi se u pismu ovih udruženja.

Podijeli ovaj članak