Bh. reprezentativac svojevremeno bio akter jednog od najneobičnijih transfera svih vremena

3 min. čitanja

Kenan Kodro (29) najbolji je strijelac MOL Fehervara otkako je krenula sezona mađarskog prvenstva. Mađarski sastav predvodi sa šest pogodaka u 12 ligaških kola i tako nastavlja njegovati dobru formu iz prijašnje takmičarske godine, kada je sveukupno zabio 15 golova.

A u komšiluk je u ljeto 2021. stigao nakon epizode u – Athleticu. Da, Bilbau, članu La Lige koji je u svijetu poznat po rijetko viđenoj tradicijskoj politici dovođenja pojačanja kroz prelazne rokove. Naime, Baski već 110 godina njeguju nepisano pravilo da klub može potpisati samo igrače koji su ili rođeni u regiji ili su fudbalske vještine razvijali u baskijskom klubu.

Okosnicu, pogađate, stoga čine gotovo isključivo fudbaleri španskog državljanstva. Tako je jedini ‘‘stranac‘‘ u ekipi trenutno Iñaki Williams, dečko koji se rodio u Bilbau i još 2016. debitovao za reprezentaciju Španije, da bi uoči Svjetskog prvenstva u Kataru promijenio nacionalni dres i na predstojećem Mundijalu odlučio predstavljati Ganu, odakle vuče korijene. 

Njegov brat Nico također je sada obukao dres reprezentacije, odlučio se za Furiju, i to prije mjesec dana premijernim nastupom u Ligi nacija. Jedan od takvih ‘‘stranaca‘‘ je i Kenan Kodro, reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji je, zanimljivo, ispunio oba uslova u očima kluba – rođen je u Baskiji, u Donostia-San Sebastinu, i kao mlad je trenirao za klub iz regije, Real Sociedad.

Krenuo je u lokalnom Antiguoku, da bi se kroz mlađe kategorije Sociedada probijao sve do 2014., kada je iz rezervi prešao u redove Osasune. 

Tri uspješne godine, tokom kojih je postigao 15 zgoditaka, osigurale su mu mjesto u reprezentaciji BiH, za koju je debitirao u proljeće 2017. godine, kao i transfer u Mainz za 1.75 miliona eura. Nijemci ga, međutim, nisu puno koristili i završio je na posudbi u švicarskom Grasshoppersu. 

Realizovao je, potom, transfer u Kopenhagen, a šest mjeseci kasnije, u januaru 2019. godine, javili su se iz klupskih prostorija San Mamesa. Napadača su za 900 hiljada eura doveli kao zamjenu koja će povremeno ulaziti s klupe i tokom 27 je službenih nastupa zabio četiri pogotka.

Konkurencija u Athleticu bila je jaka, jaka je i danas – jer igraju Iñaki, Asier Villalibre, Raul Garcia – pa je povremeni Zmaj nakon posudbe u Valladolidu odlučio otići u komšijsku nam Mađarsku. Od tada do danas, u dresu Fehervara je na sve zajedno 26 golova te osam asistencija, a u tekućoj je sezoni peti strijelac lige. 

Kodro je tokom 11 nastupa za BiH, od kojih je posljednji upisao prošlog mjeseca u Ligi nacija protiv Crne Gore, došao do dva zgoditka. Transfermarkt ga danas cijeni na dva miliona eura.

Podijeli ovaj članak