Veliko otkriće u Srbiji: Izronio ogroman drevni brod

2 min. čitanja

Ostaci nasukanog broda koji se prema opštim dimenzijama uklapa u dimenzije rimskih plovila pronađeni su na tri kilometara od prostora antičkog Viminacijuma tokom iskopavanja jalovine.

Nakon dva dana rada ostaci dobro očuvane olupine broda su u potpunosti iskopani, a potom i do detalja dokumentovani po pravilima arheološke nauke, saopštio je Arheološki institut.

Nakon što je tehničar na bageru obavijestio dežurnog rudarsko inženjera, točak bagera je zaustavljen i pozvani su arheolozi iz arheološkog parka Viminacijum.

Arheolozi Saša Redžić, Nemanja Mrdjić, Mladen Jovičić, Petar Kojadinović i Kristina Živković su se nedugo potom našli na licu mesta i odmah pretpostavili da se najvjerovatnije radi o ostacima drevnog nasukanog broda.

Ustanovili da je brod očuvan u dužini od 13 metara.

„On podsjeća na brodove koje su kod nas korišteni od XI do XVII vijeka. Ovakve brodove su koristile sve zaraćene strane na Dunavu. Po opštim dimenzijama brod se uklapa u dimenzije rimskih brodova. Takvi brodovi su posvjedočeni i na Trajanom stubu u Rimu koji opisuje Trajanove ratove sa Dačanima počekom 2. vijeka“, navodi se u saopštenju.

Članovi konzervatorske ekipe na ovoj projektu su Dragana Gavrilović, Kristina Ponjavić i Mihailo Mandrapa.

U narednim danima predstoji izrada čelicne konstrukcije sa kojom ce brod u cjelini biti prenijet u arheoloski park Viminacijum na dalju konzervaciju i kasnije prezeentaciju.

Sa brodovima koji su do sada nađeni na Vimacijumu stajemo u red sa najvecim muzejima za brodove u Njemačkoj i Francuskoj, što će nam omogućiti da imamo jedinstveni muzej na ovim prostotima.

Podijeli ovaj članak