Veliko čudo tehnologije: Ova aplikacija prati količinu vode koju popijete

3 min. čitanja

WaterMinder je mobilna aplikacija koja prati dnevni unos vode korisnika, a istovremeno ih podsjeća da piju vodu, na osnovu unaprijed postavljenih ciljeva.

Prvi put je objavljena 2013. godine i dostupna je u Apple App Store-u za iPhone i Google Play Store-u za Android uređaje. Zahtijeva iOS 7.0 ili noviji na Apple uređajima i Android 4.0 ili noviji za Android uređaje. Apple Watch verzija aplikacije objavljena je 2015. WaterMinder je bila jedna od prvih aplikacija koja je dostupna na Apple App Store-u za Apple Watch.

Kad prvi put pokrenete aplikaciju, potrebno je da napravite lični profil, gdje bi trebalo da unesete svoje ime i pol. Omogućeno vam je da definišete i druge parametre kao što su trudnoća ili dojenje. Potom je potrebno da unesete svoju tjelesnu težinu, nivo aktivnosti (od sjedećeg načina života do veoma aktivnog) i klima u kojoj se živi.

Kada se sve to definiše, aplikacija izračunava preporučenu količinu vode koju bi trebalo da pijete dnevno kako bi bili pravilno i dovoljno hidrirani. Nakon toga, sve što treba da uradite je da zabiležite koliko ste vode popili u datom trenutku.

Za svaku potrošnju vode dobijate virtuelne nagrade u vidu bedževa (na taj način pokušavajući da vas motivišete da pijete dovoljno vode).

Aplikacija će vas, naravno, podsjetiti da je pravi trenutak da popijete čašu vode. Postoji statistički pregled po danima, nedjeljama, mjesecima i godinama. Kreatori aplikacije su omogućili i da zabilježite kad ste popili druge vrste pića kao što su kafa, čaj, pivo, sokovi i sl.

Postoji podrška za tamnu temu i podrška za sinhronizaciju podataka. Vrijedi napomenuti da aplikacija prikazuje oglase. Oni se mogu ukloniti preko Premijum izdanja, koje košta 5,04 eura godišnje. U toj verziji bit će dodate i druge funkcije, kao što je podrška za izvoz podataka u CSV ili dodatni zvukovi za obavještenja.

Aplikacija je dostupna na 15 jezika, a razvili su je „Funn Media“, nezavisna softverska kompanija i proizvođač aplikacija. WaterMinder je 2015. godine proglašena najboljom aplikacijom u kategoriji najboljeg fitnesa na Silicon Beach App Awards, prenosi It mixer.

 

Podijeli ovaj članak