Ovaj propust u automobilu može vas izložiti opasnim bakterijama

Dodaj komentar
3 min. čitanja

Većina vozača je barem jednom dopustila da se nepotrebne stvari nakupljaju u njihovim automobilima – voda u plastičnim bocama, primjerice, obično završava negdje na dnu poda ili na praznom sjedalu. Međutim, ove boce zapravo mogu predstavljati skrivenu opasnost za vozače.

Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje vode iz boce koja je ostavljena u automobilu može izložiti tijelo bakterijama i štetnim mikrobima, a problem se pogoršava ako je tekućina u boci izložena suncu ili visokim temperaturama. Istraživanja su također pokazala da toksini prisutni u plastičnoj boci s vremenom mogu iscuriti u tekućinu.

Naučnici su testirali svježu bocu vode i nisu pronašli štetne bakterije. Međutim, u bocama vode koje su ostavljene na suncu pronašli su tragove kloroforma, što znači da su stvoreni idealni uvjeti za razvoj bakterija poput E. coli.

“Kada je prisutan ili E. coli ili ukupni kloroform, to se smatra neispravnom pitkom vodom”, objasnio je Steve Fickett iz Thorton Laboratories. Profesor hemije na Sveučilištu Indiana Bill Carroll ističe da su bakterije u vodi veća prijetnja, dodajući: “Ne brinem se zbog hemikalija koje cure iz boce. Moj bi problem bio biološki, moglo bi se dogoditi da u vodi rastu mikroorganizmi.”

To upozorenje dolazi u vrijeme kada su vozači dobili i drugo upozorenje o putovanju automobilom tokom vrućih vremenskih uvjeta. E-cigarete sadrže baterije koje se mogu pregrijati i otkazati zbog sadržaja litija u toplim vremenskim uvjetima. Međutim, veća opasnost proizlazi iz reakcije baterije na direktnu sunčevu svjetlost. To može uzrokovati curenje toksične tekućine iz baterije električne cigarete, a u najgorem slučaju i eksploziju. Ova opasnost od požara također se odnosi na tradicionalne pušače koji mogu ostaviti upaljač u automobilu jer i oni mogu eksplodirati pri visokim temperaturama.

Vozačima se također savjetuje da iz svojih vozila uklone predmete poput spreja za kosu i drugih aerosola, sunčane ili obične naočale te ogledala za šminku, budući da i ti predmeti mogu predstavljati rizik od požara. Čak i krema za sunčanje može biti opasna.

Ako se ostavi u zagrijanom automobilu, tekućina može procuriti iz boce, oštećujući unutrašnjost vozila. Iako ne predstavlja rizik od požara, toplina može nepovoljno utjecati na aktivne sastojke u kremi za sunčanje, čime se smanjuje njena učinkovitost u zaštiti od opekotina kada se ponovno koristi, piše Mirror.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare