Kazaz: Podržavam taj plan da Dodik proglasi nezavisnost RS-a, jer je to jedini način da…

Dodaj komentar
3 min. čitanja

Profesor sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Enver Kazaz, nedavno je dao intervju u kojem je govorio o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini (BiH). Prema njemu, trenutno stanje krize traje od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas. Iako je postojao kratak period napretka nakon rata, situacija se od 2006. godine pogoršava, prije svega zbog zaustavljenog napretka zemlje i rastuće krize u Federaciji BiH.

Nakon nedavno održanih izbora, Kazaz smatra da je došlo do preokreta u politici BiH. Dodik, lider Republike Srpske, više nije imao podršku međunarodne zajednice, već se suočio sa politikom kompromisa. To je dovelo do daljeg pogoršanja krize, ali ovaj put na međunarodnoj razini.

Kazaz ističe da takav scenario dugoročno odgovara BiH. Sukobom sa međunarodnom zajednicom Dodik će dovesti Republiku Srpsku do ekonomskog urušavanja, što će imati negativne posljedice na cijelu zemlju. S druge strane, postoji šansa za BiH da dobije datum otvaranja pregovora sa Evropskom unijom, što bi omogućilo povlačenje značajnih finansijskih sredstava i rješavanje ekonomske krize.

Ipak, na tom putu postoje nekoliko ključnih pitanja koja će izazvati nove krize. To su pitanje državne imovine, pitanje Ustavnog suda i pitanje rješavanja Izbornog zakona. Kada se ova pitanja budu našla na dnevnom redu, BiH će se naći pred novom krizom.

Kazaz je također iznio zanimljiv detalj iz stenograma koji je objavio gospodin Sarazin, a tiče se prijetećih poruka koje je dobio od strane Njemačke. U tom stenogramu se pominje i potencijalna valuta Republike Srpske, na što je Dodik ironično odgovorio da bi mogla biti rublja.

Na kraju, profesor Kazaz je naglasio da nijedna važna zemlja, osim Rusije, ne bi priznala samostalnost Republike Srpske. Ipak, on navija za taj scenario jer bi to bio način da se Dodik eliminira kao političar i prestane da predstavlja regionalnu smetnju i ruski uticaj u BiH. Kazaz smatra da će Dodik biti sve više pritisnut ekonomskim sankcijama i da bi njegova politička karijera mogla trajati do narednih izbora, otprilike još 2-3 godine.

Iako se pred BiH nalazi velika kriza, Kazaz vjeruje da će Dodik na kraju biti gubitnik u toj situaciji. Očekuje se dalje pogoršanje situacije kada se bude vodila bitka oko državne imovine između Dodika i predstavnika međunarodne zajednice. U svakom slučaju, čeka nas teško razdoblje, ali Kazaz vjeruje da će Dodik biti osuđen na poraz.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare