Najpopularnija društvena mreža donosi novine: Instagram će omogućiti preuzimanje javnih Reels klipova

2 min. čitanja

Instagram, jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu, će omogućiti korisnicima preuzimanje Reels snimaka koje su objavili drugi korisnici, kako bi ti snimci mogli da budu objavljivani i izvan same aplikacije. Konkurentske platforme, poput TikToka, nude ovu opciju već nekoliko godina.

Adam Moseri, direktor Instagrama, objavio je ove informacije putem svog profila na Instagramu. Korisnici u Sjedinjenim Američkim Državama moći će da preuzimaju video snimke direktno na svoje uređaje pritiskom na ikonicu za dijeljenje, a zatim odabirom opcije za preuzimanje, prenosi Avaz.

Moseri je naglasio da će samo Reels snimci objavljeni na javnim profilima biti dostupni za preuzimanje. Međutim, vlasnici ovih javnih profila mogu isključiti ovu opciju ako to žele.

Ono što Moseri nije naveo je da će svaki preuzeti Reels snimak imati vodeni žig Instagrama, slično kao što je to slučaj sa TikTokom.

Podsjećanja radi, Instagram je 2021. godine prestao da promoviše sadržaj sa TikTokovom oznakom. YouTube je prošle godine počeo da ubacuje svoj logotip u kratke video klipove (Shorts) kako bi obeshrabrio dijeljenje sadržaja između platformi. Ova inicijativa Instagrama da omogući preuzimanje Reels snimaka predstavlja taktiku kojom kompanija želi da privuče više korisnika na gledanje video sadržaja na svojoj platformi.

Reels snimci su već neko vrijeme centralna tačka razvoja kompanije Meta i njenih napora za povećanje prihoda. Osnivač Facebooka, Mark Zakerberg (Zuckerbeg), tokom sastanka sa investitorima nakon prvog kvartala izjavio je da je prihod Instagrama porastao za 24 posto zahvaljujući AI sistemu za preporučivanje Reels snimaka.

Ova promjena će svakako uticati na način na koji korisnici koriste Instagram i mogla bi da promijeni način na koji korisnici imaju interakciju sa platformom, kako kreiraju i dijele sadržaj, otvarajući nove mogućnosti za kreatore sadržaja, stručnjake za marketing i brendove.

Podijeli ovaj članak