Plenković istakao snažnu podršku Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu

5 min. čitanja

Hrvatski premijer Andrej Plenković još jednom je danas istakao snažnu podršku Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu. Na početku redovne sjednice Vlade RH osvrnuo se na zajedničku sjednicu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH održanu dan ranije u Zagrebu.

”Prošlo je jako dobro, zahvaljujem im na dolasku i na raspravljenim točkama. Potvrda je to snažne podrške Hrvatske BiH na njenom putu prema Europskoj uniji i reformskim procesima. Želimo da ovaj sastanak bude poticaj svim resorima za rješavanje otvorenih pitanja”, rekao je hrvatski premijer.

Sjajna sezona

Plenković se, među ostalim, osvrnuo i na podatke o dosadašnjoj turističkoj sezoni.

”Do danas (utorak) se bilježi 5,6 milijuna dolazaka, 20,4 milijuna noćenja, što je za 17 posto, odnosno 11 posto više nego lani, a pritom je turistički promet veći za šest posto nego rekordne 2019. godine. Obistinjuje se ono što smo i govorili, da će ova turistička sezona nakon eura, nakon Schengena biti najjača i po dolascima i po noćenjima, naravno i po prihodima”, rekao je on.

Izvijestio je dalje i o sjednici Nacionalnog vijeća za održivi razvoj održanoj uoči sjednice Vlade. Rekao je da je Vijeće prihvatilo pregled ostvarivanja ciljeva Ujedinjenih naroda.

”Po indeksu koji prati provedbu ciljeva, Hrvatska je od 166 zemalja na 12. mjestu, to je ohrabrujući podatak, napredovali smo za 11 mjesta”, kazao je Plenković.

Na sjednici kojom je predsjedavao Plenković predstavljen je drugi dobrovoljni nacionalni pregled o provedbi ciljeva održivog razvoja u Hrvatskoj, koji će sredinom idućeg mjeseca biti predstavljen na forumu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Radi se o dokumentu koji je direktno povezan s održivim razvojem, a sastoji se od 17 ključnih ciljeva. U tom kontekstu Hrvatska je trenutno najviše fokusirana na zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju i dekarbonizaciju.

”Održivost se odnosi na uravnotežen pristup u trokutu koji povezuje gospodarski profit, društveno blagostanje i zaštitu okoliša, čije su različite logike nerijetko suprotstavljene”, rekao je Plenković na početku druge sjednice Nacionalnog vijeća koje je razmatralo napredak Hrvatske u protekle četiri godine u provedbi ciljeva Programa UN-a za održivi razvoj do 2030.

Europska komisija u izvješću u svibnju zaključila je da Hrvatska pravovremeno napreduje u postizanju gotovo svih ciljeva održivog razvoja, a to je ostvareno unatoč brojnim izazovima u posljednje četiri godine, istaknuo je premijer.

”Nastavljamo i sa smanjivanjem naših emisija CO2 koje su od 2007. do danas smanjene za 29 posto, dok je ukupna potrošnja energije smanjena za osam posto, što znači da s manje energije i manje emisija CO2 uspijevamo imati rekordni rast BDP-a, plaća i zaposlenosti. Čovječanstvo se suočava s nikad većim izazovima. Cilj je kroz postizanje 17 ciljeva održivog razvoja poboljšati životne uvjete ljudi, povećati blagostanje, zaštititi okoliš, očuvati mir te promicati partnerstva i suradnju. To je osobito važno u globaliziranom svijetu koji se ubrzano mijenja i u kojem se čovječanstvo suočava s nikad većim ekološkim, društvenim i gospodarskim izazovima”, poručio je Plenković.

Odlazak u Srbiju

Idemo na otvaranje Hrvatskog doma u Subotici te ćemo zajedno otvoriti kuću koju je financirala hrvatska Vlada, rekao je premijer

S obzirom na to da Plenković sutra odlazi u Srbiju, jedinu susjednu zemlju koju nije posjetio od početka premijerskog mandata, državni mediji emitirali su izjave predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, ujedno i ministra za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislava Žigmanova te potpredsjednice Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), ujedno i potpredsjednice Vlade RH za društvene djelatnosti i ljudska prava Anje Šimprage. Oni su se složili da je “posjet u pravo vrijeme”, odnosno “uvijek je pravo vrijeme”. Plenković je na sjednici Vlade najavio posjet Subotici.

U padu mađarskog vojnog helikoptera oko 12 sati kod Drniša smrtno su stradala dva člana posade, dok se za trećim traga

”Idemo na otvaranje Hrvatskog doma te ćemo zajedno otvoriti kuću koju je financirala hrvatska Vlada. Poslat ćemo poruku ohrabrenja hrvatskoj manjini u Srbiji. Planiran je i susret s premijerkom Anom Brnabić”, rekao je Plenković.

U Hrvatskoj se danas dogodila i helikopterska nesreća. U padu mađarskog vojnog helikoptera oko 12 sati kod Drniša smrtno su stradala dva člana posade, dok se za trećim traga, službeno je priopćeno iz Ministarstva obrane RH, koje ističe da je helikopter bio na obuci u vojarni HRZ-a u Zemuniku.

Podijeli ovaj članak