Na Chrome stižu četiri nove funkcije za lakše pretraživanje i preuzimanje: Saznajte koje

3 min. čitanja

Google novim ažuriranjem Chrome pregledača uvodi nove funkcije za pretraživanje i preuzimanje, a dolaze i na pametne telefone i desktop računare.

Navodno, pregledač dodaje četiri nove funkcije u Chrome kako bi ponudio više prijedloga za pretraživanje koji će da omogući korisnicima da pronađu informacije mnogo brže. Navodno, sve funkcije koje su sada dostupne za Android korisnike, takođe će biti dostupne i za iOS korisnike kasnije ove godine.

Na podržanoj web stranici, kada korisnik interneta dodirne adresnu traku u Chrome-u, relevantnije pretrage će se pojaviti u odjeljku „povezano s ovom stranicom„.

Ovo može poslužiti kao korisnikovo sljedeće traženje dodatnih informacija s weba. Ova funkcija je dostupna i za Android i iOS korisnike.

Google Chrome pregledač će prikazati relevantne prijedloge za pretragu u traci za adresu i na Android-u i na iOS-u za „sajtove koji ispunjavaju uslove“.

Na primjer, ako čitate članak o Italiji i kliknete na traku za adresu, vidjećete novi odeljak pod nazivom „Povezano sa ovom stranicom“ sa predlozima za druge pretrage kao što su lokalni restorani ili turističke atrakcije u Italiji. Ova funkcija je dostupna na Androidu, a bit će dostupna i na iOS-u kasnije ove godine.

Još jedno poboljšanje je Android-ov „dodirni za pretragu“, koji se aktivira kada pritisnete i držite tekst. Ova funkcija vam sada omogućava da pronađete i srodne pretrage. Recimo da čitate članak i naiđete na temu o kojoj želite da saznate više. Koristeći „dodirni za pretragu“, sada ćete vidjeti vrtešku srodnih pretraga tako da možete brzo da pronađete više informacija o tome.

Više prijedloga za pretragu

U drugom dodatku, sic dinamički prijedlog koji se pojavljuje dok kucate u traci za pretraživanje će se povećati sa šest na deset. Prema izvještajima, korisnici se mogu pomicati prema dolje kako bi preletjeli sve prijedloge pretraživanja. Ova funkcija je dostupna i na Androidu i iOS-u.

Na radnoj površini, Google je predstavio redizajnirano iskustvo preuzimanja za ChromeOS, macOS i Windows, koje olakšava interakciju sa nedavno preuzetim datotekama.

Nova traka za preuzimanje nalazi se u gornjem desnom uglu Chrome adresne trake. Posjeduje animirani prsten koji pokazuje napredak preuzimanja i nakratko se otvara kada se preuzimanje završi, prenosi IT mixer.

Podijeli ovaj članak