Šta vas razlikuje od mašine: Ljudi tek sada otkrivaju kako radi “Nisam robot” test

3 min. čitanja

Ako ste bili na Internetu i niste robot, vjerovatno ste prošli kroz klasičan Captcha test “jesi li robot”.

U “Potpuno automatiziranom javnom Turingovom testu za razlikovanje računara i ljudi”, poznatom kao CAPTCHA, korisnicima se daje zadatak koji ih razlikuje od botova. Ti zadaci mogu biti iritantni (“molimo odaberite dijelove ove slike koji sadrže brežuljke”) ili manje iritantni (“kliknite ovdje da potvrdite da niste robot”). Ali kako ovi drugi testovi funkcionišu? Da li su botovi tako nespretni da ne mogu pritisnuti dugme?

Ukratko, ne. Video klip koji je ponovo postao popularan (što, prema Uniladu, iznenađuje ljude) iz britanskog televizijskog panel showa QI objašnjava da test zapravo prati vaše ponašanje prije nego što pritisnete dugme. Napravljeni su botovi koji mogu pritisnuti dugme, ali im je teže imitirati normalno ljudsko ponašanje prije toga, prenosi iflscience.com.

Prema firmi za cyber sigurnost Cloudflare, test prati kretanje korisničkog kursora dok se kreće prema kutiji.

“Čak i najizravnije kretanje od strane čovjeka ima neku dozu nasumičnosti na mikroskopskom nivou: sitni nesvjesni pokreti koje botovi ne mogu lako imitirati. Ako kretanje kursora sadrži ovu nepredvidljivost, test zaključuje da je korisnik vjerovatno legitimna osoba”, navodi Cloudflare na svom sajtu. “reCAPTCHA također može analizirati kolačiće koje browser čuva na korisnikovom uređaju, kao i istoriju uređaja, kako bi utvrdio da li je korisnik vjerovatno bot.”

Kolačići i nedavna istorija mogu računaru reći da li ste čovjek ili Johnny 5.

“Recimo, prije nego što ste označili kutiju, gledali ste par video snimaka mačaka, lajkovali ste tvit o Greti Thunberg, provjerili ste svoj Gmail prije nego što ste počeli raditi – sve to ih navodi da pomisle da morate biti čovjek”, rekla je voditeljica QI-a Sandi Toksvig u videu.

“Essencijalno, kada kliknete ‘Nisam robot‘, zapravo instruirate sajt da pogleda vaše podatke i sam odluči.”

Obično je test dovoljan da zadovolji program da ste čovjek, ali ponekad će vam dati alternativne captchas, na primjer ako vaši pokreti mišem suviše precizni ili ako vaša istorija pretraživanja izgleda kao da pripada robotu.

Podijeli ovaj članak