Pokazala istraživanja: Neki suhi šamponi za kosu imaju kancerogene spojeve

2 min. čitanja

Visoka koncentracija benzena, kancerogenog spoja, otkrivena je u više marki i serija suhih šampona za kosu, navodi se u novom izvještaju nezavisnog istraživačkog laboratorija Valisure.

Samo prošlog mjeseca određeni aerosolni suhi šamponi, uključujući neke proizvode kompanija Dove, Nexxus, Suave, TIGI i TRESemmé, dobrovoljno su povučeni s tržišta zbog moguće prisutnosti benzena.

Valisure je prošlog ponedjeljka poslao peticiju američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA) u kojoj navodi da je među 148 serija od 34 različite marke proizvoda za suho pranje kose 70 posto testiranih uzoraka pokazalo mjerljive nivoe benzena.

Prema njihovom izvještaju, 11 uzoraka je imalo preko 10 puta veće nivoe tog spoja od 2 dijela na milion (ppm), što je granica koju je FDA propisao za lijekove.

– Međutim, testirani suhi šamponi nisu lijekovi i ne sadrže aktivni farmaceutski sastojak za terapijsku svrhu, zato bi se svako mjerljivo otkrivanje benzena moglo smatrati neprihvatljivim – navodi Valisure.

Posebno zabrinjava što je prisutnost ovog kancerogenog spoja otkrivena u suhim šamponima koji se redovno koriste u zatvorenim prostorima i u velikim količinama.

Nezavisni laboratorij poziva FDA da zatraži povlačenje svih serija koje sadrže benzen i bolje definira granice kontaminacije benzenom u drugim proizvodima. FDA-u obično treba 180 dana da odgovori na peticiju.

CNN je kontaktirao brendove navedene u peticiji.

– Nama je sigurnost potrošača primarna. Kada je prijavljeno da su pogonski plinovi izvor benzena u opozvanim proizvodima konkurenata, kontaktirali smo naše dobavljače tih plinova i potvrdili s njima da plinovi korišteni u našim proizvodima ne sadrže benzen – saopćila je firma Church & Dwight.

Prošle je godine nekoliko dezodoransa i proizvoda za zaštitu od sunca povučeno zbog previsokog učešća benzena.

Podijeli ovaj članak