Kako teče proces formiranja vlasti u SBK? / Otkrivamo ime potencijalnog premijera u novom sazivu Vlade

2 min. čitanja

Formiranje vlasti u Srednjobosanskom kantonu sačekaće rješenja na nivou države Bosne i Hercegovine i Federacije BiH da se vidi da li će biti moguće formiranje po vertikali, od vrha prema nižim nivoima.

Očekuje se da se uskoro zakaže konstituirajuća sjednica novog saziva kantonalne Skupštine koja ima 30 delegata, u kojoj će biti 11 zastupnika iz SDA, devet iz koalicije okupljene oko HDZ-a BiH, četiri iz SDP-a, te po dva iz NiP-a, DF-GS-a i HDZ-a 1990 – HSPHB i BiH. Na njoj bi trebali biti izabrani predsjedavajući Skupštine (mjesto pripada HDZ-u BiH) i dva zamjenika, kao i formirani klubovi naroda, te delegati u Domu naroda FBiH.

S obzirom na uspješno vođenje u prethodnom periodu kantonalne Vlade, očekuje se da će Tahir Lendo iz SDA biti ponovo predložen za mandatara Vlade. Bio je nosilac liste SDA za Skupštinu i osvojio je najviše glasova kao pojedinac – 14.010.

Inače, u ovom kantonu SDA i HDZBiH imaju dobru saradnju. Od formiranja kantona do danas ove dvije stranke nikad nisu izgubile vlast. Uvijek su u poziciji izvršne vlasti i u Skupštini se dogovore, a kako su ranije tvrdili čelnici stranačkih ogranaka, razumiju i uvažavaju jedni druge.

U novi saziv Skupštine trebali bi ući: Tahir Lendo, Melisa Kajmak, Sedžad Milanović, Amir Šečibović, Emina Mukić, Salkan Merdžanić, Eldin Delić, Irma Čorbić, Amra Huseljić, Nedžad Orman i Belmina Fatić (SDA), Ilija Nakić, Suzana Krišto, Anto Matić, Ana Šindrić, Dražen Matišić, Boris Mrnjavac, Ivo Šimunović, Antonija Miličević i Lucija Pavlović (koalicija – HDZBiH, HSSSR, HSS, HSPBiH, HKDU, HSP AS, HDU, HRAST), Senad Selimović, Ljubinka Atanasijević, Edin Gekić i Admir Škandro (SDP), Haris Kaniža i Mensura Karić (NiP), Amir Orlović i Željka Matković (DF-GS), te Anto Bilić i Tanja Matošević (HDZ 1990 – HSPHB i BiH). 

Podijeli ovaj članak