Pitate se zašto ste zimi češće bolesni: Za to postoji razlog…

3 min. čitanja

Prema rezultatima nove studije, razlog je relativno jednostavan – sezonski hladan zrak oštećuje imunološki sistem nosa.

– Možda niste toga bili svjesni, ali kada padna temperatura vani, ona je niža i u nosu, a oko 50 posto ćelija koje se bore protiv virusa i bakterija, a koje se nalaze u njemu neće preživjeti. Što znači da je hladan zrak povezan s više infekcija upravo jer ste izgubili pola imuniteta samo radi pada temperatura, pojasnio je otorinolaringolog Benjamin Bleier, profesor na Univerzitetu Harvard.

Hladan zrak

Evo kako se ustvari sve odvija. Jednom kad respiratorni virus ili bakterija uđu u nos, prednji dio nosa je toga svjestan.

Nakon što nos postane svjestan “nametnika”, ćelije u nosu krenu proizvoditi bilijune izvanćelijskih vezikula (EV) koje se ne mogu dijeliti kao ćelije, ali su dizajnirane da uništavaju virus, tako da kad virus uđe u nos, zalijepi se na njih umjesto na ćelije.

Kopije tih ćelija nastaju u sluzi koja će zarobiti viruse i neće im dati da se množe i upravo je to jedan od načina na koji se organizam bori da virusi i bakterije ne uđu dublje u tijelo.

Iako su naučnici otkrili da će se proizvodnja EV-a povećati za 160 posto kada je nos napadnut, hladno vrijeme će ipak smanjiti njihovu mogućnost da se bore protiv virusa što znači da je teško prevenirati gripu ili prehladu.

Prehlada ili gripa

Obična prehlada je virusna upala sluznice nosa i prednjeg dijela ždrijela karakterizirana izrazitom hunjavicom, kihanjem, osjećajem začepljenosti nosa i ušiju, suhoćom, stezanjem i laganim bolom u ždrijelu.

Obično nisu prisutni opći simptomi. Bolest počinje nakon inkubacije od jednog do tri dana i najčešće traje oko sedam dana, nakon čega dolazi do potpunog ozdravljenja.

Influenca (gripa) je lako prenosiva, teška i kratkotrajna zarazna bolest koju uzrokuju virusi influence.

Bolest se prenosi kapljičnim putem u bliskom kontaktu sa zaraženom ili oboljelom osobom i pojavljuje se nakon kratke inkubacije od jednog do dva dana.

Početak bolesti je nagli s jako izraženim općim simptomima: povišena temperatura, bolovi u mišićima, malaksalost i glavobolja.

Postepeno se razvijaju i drugi simptomi kao što su osjećaj pečenja i stezanja u nosu, suhoća i bol u grlu, promuklost, bol iza prsne kosti te suhi kašalj koji postepeno prelazi u produktivni.

Najčešća je komplikacija upala pluća, uzrokovana virusom gripe ili kao sekundarna bakterijska infekcija.

Podijeli ovaj članak