Neurolog otkrio koja to hrana poboljšava pamćenje i koncentraciju

3 min. čitanja

Prirodno i normalno je da se s godinama mozak mijenja, pa kako starimo, možemo uočiti promjene koje utječu na vještine razmišljanja, planiranja i rješavanja problema, kao i na pamćenje i sposobnost razumijevanja složenih koncepata.

I dok se male kognitivne promjene uopćeno smatraju normalnim, neki ljudi doživljavaju ozbiljnije poteškoće.

Bez obzira na to trpi li mozak blaže ili značajnije teškoće, prehrana može igrati veliku ulogu u usporavanju utjecaja koji starenje može imati na mozak.

Dr Kiran F. Rajneesh, neurolog na Univerzitetu Ohajo, za Eat This podijelio je koje četiri namirnice često preporučuje svojim pacijentima kako bi mozak održali zdravim što duže.

Riba

Jedan izvještaj iz 2020. godine, objavljen u časopisu Frontiers in Aging Neuroscience, pokazao je da konzumiranje ribe može poboljšati pamćenje kod zdravih pojedinaca. Stoga, ako ste ljubitelj morskih plodova i želite se posvetiti jačanju zdravlja svog mozga, u prehranu uvrstite više ribe, posebno masne.

– Dvije porcije ribe sedmično odlične su za zdravlje mozga budući da su omega 3 masne kiseline korisne u obnovi mijelina – kaže dr. Kiran F. Rajneesh.

Orašasti plodovi

Za one koji uživaju u grickanju orašastih plodova, stiže dobra vijest. Studija koju je provela kompanija Advances in Nutrition otkrila je da su studenti starosti od 18 do 25 godina, koji su konzumirali 60 grama oraha dnevno, imali bolje kognitivne performanse i kritičko razmišljanje od onih koji nisu jeli orahe.

– Ako podnosite orašaste plodove, jedite ih. Oni pomažu da se popravi oštećenje mozga obnavljajući masne kiseline, kao i vitamin E – kaže dr Rajneesh.

Bobičasto voće

Konzumiranje svježeg voća i povrća na dnevnoj bazi nešto je što dr. Rajneesh preporučuje svojim pacijentima jer takve namirnice sadrže vitamin C, kao i antioksidanse korisne za obnavljanje moždanog tkiva i ćelijskih membrana.
Posebno je zdravo bobičasto voće koje sadrži mikronutrijente, mikroelemente i visok nivo antioksidansa koji su korisni za popravak i vraćanje funkcije mozga.

Kurkuma

Kada želite dodati drugačiji ukus svojoj večeri, dodajte jelu malo kurkume. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, poznat je kao sredstvo protiv starenja, raka i pomaže u održavanju pamćenja.

Podijeli ovaj članak