Kako donosi teške odluke i predvodi promjene: Poslovni savjeti Anne Wintour

3 min. čitanja

O Anni Wintour tokom proteklih desetljeća napisane su knjige i snimani filmovi, a ova uspješna poslovna žena inspirirala je brojne članke, ali i predvodila promjene u svijetu modne industrije i medija.

Kao žena u samom vrhu svoje branše već desetljećima nije se uvijek susretala s najpozitivnijim komentarima, no uprkos svemu, njen uspjeh dokazuje da se ne treba uvijek obazirati na tuđa mišljenja, jer njena vizija vrlo je jasna.

Njen dugogodišnji saradnik Andre Leon Talley u svojim memoarima “The Chiffon Trenches” podijelio je i da prema Anni nijedan dobar sastanak ne traje duže od osam minuta, a ako je duži od 15, to je znak da nešto ozbiljno nije u redu.

Uspjeh nije slučajan i ne dolazi preko noći, a kako bi ostala na vrhu i uvijek u toku, Anna Wintour drži se sljedećih pet načela:

Stojite iza svoje vizije

Izgradite svoju viziju tako da je drugi mogu razumjeti i podržati. Premda Anna Wintour smatra da je diplomatičnost dobar alat, promovira jasno izražavanje stavova i odlučnost. Jednom kada budete odani svojoj viziji, bit ćete bolji menadžer.

– Neodlučnost može biti gora od krive odluke – objasnila je Anna Wintour u svom Masterclassu.

Brend treba biti u fokusu svih odluka i potrebno je odlučiti u kojem će smjeru evoluirati. To se odnosi i na jasnu viziju – lider treba odgovoriti na pitanje šta brend jeste, a ne da ga definira samo ono što nije.

Budite predvodnici promjena

Ponekad će biti nužno donijeti neke hrabre odluke, koje neće nužno biti popularne, ali Anna kaže da se ne treba bojati ponekad donijeti i naizgled „pogrešne“ odabire koji potiču diskusiju i dovode do promjena:

– Podaci vam ne mogu sve reći. Ne možete izgraditi publiku kroz podatke – to dolazi kroz kreativni talent – tvrdi Wintour i ističe da pravi lideri ne prate podatke već anticipiraju trendove.

Izgradite buduće lidere u industriji

Kao osoba u vrhu modne industrije, Anna Wintour trudila se podići novu generaciju mladih dizajnera kroz svoj rad te na taj način pomoći formirati budućnost industrije, ali i na taj način dati novu dimenziju svom radu.

Oformite raznoliki tim

Kad traži saradnike, suprotno očekivanjima, ne zanima je šta nose već šta rade u slobodno vrijeme – koji su im hobiji, koje knjige čitaju… Trudi se oformiti raznoliki tim koji će pokriti različite teme i perspektive, a kad pronađe ljude u koje ima povjerenja, daje im dosta autonomije i izbjegava mikromanaging.

Ostanite u toku

Bez obzira na to kojim se poslom bavite, Anna Wintour savjetuje da držite uši i oči otvorenima i pratite šta se događa u svijetu. Također ističe važnost znatiželje i otvorenosti:

– Provedite što je više moguće vremena dobivajući kreativne podržaje poput čitanja knjiga, odlaska u pozorište, šetnje… – kaže Wintour.

Podijeli ovaj članak