Uspoređuju ih sa automobilima: Ovo su pet najbržih pasmina pasa

Dodaj komentar
2 min. čitanja

Psi mogu biti različiti po svojoj veličini, temperamentu i karakteristikama, uključujući i brzinu koju mogu postići. Dok su neki psi usporeni i lenji, postoje i oni koji su brzi kao gazele. Gledajući njihovu brzinu, definitivno mogu da se porede i sa nekim automobilima. U nastavku su navedene rase pasa koje se ističu svojom izuzetnom brzinom.

Jedna od najbržih rasa pasa je hrt. Poznat kao pravi sportista među psima, hrt može dostići brzinu do 70 km/h! Njegova građa, dugi udovi i aerodinamično telo, čine ga neospornim kraljem brzine u svijetu pasa.

Još jedna rasa koja je poznata po svojoj brzini je Saluki. Porijeklom sa Bliskog istoka, ovaj plemeniti pas može trčati brzinom do 60 km/h. Pored svoje brzine, Saluki su poznati po svojoj elegantnoj građi i svilenkastom krznu.

Vipet je rasa koja je nekada bila nazivana “hrt za siromašne ljude”. Međutim, Vipet je zapravo manja verzija engleskog hrt, ali ne manje brza. Uprkos svojoj manjoj veličini, ovaj pas može dostići brzinu od 55 km/h.

Borzoi, također poznat kao ruski hrt, je pas koji kombinuje snagu i brzinu. Iako možda nije brz kao hrt, Borzoi lako može dostići brzinu od 50 km/h. Ovaj aristokratski pas je poznat i po svojoj eleganciji i harmoničnoj građi.

Još jedan psa koji se može pohvaliti impresivnom brzinom je Doberman. Iako ga mnogi ne smatraju tipičnim trkačkim psom, Doberman je iznenađujuće brz. Sa brzinom od 44 km/h, ova rasa kombinuje snagu, izdržljivost i agilnost.

Ovi psi su samo neke od rasa koje mogu postići izuzetnu brzinu. Njihova građa, mišićna snaga i konstitucija su samo neki od faktora koji im omogućavaju da trče brže od ostalih pasa. Ipak, treba imati na umu da je brzina samo jedna od mnogih karakteristika pasa i da svaka rasa ima svoje jedinstvene osobine.

Podijeli ovaj članak
Dodaj komentar
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare