Upozorenje! Previše sjedanja može prouzrokovati demenciju

3 min. čitanja

Posao koji zahtijeva osmočasovno sjedenje nije dobar za naše zdravlje, ali većina ljudi to ignorira. Ako vaš posao zahtijeva da sjedite cijelo vrijeme, vjerojatno je da vam zdravlje već pati, a istraživanja su pokazala da takvo sjedenje može povećati rizik od demencije.

Cilj jednog istraživanja bio je podići svijest o tome kako dugotrajno sjedenje utječe na naše zdravlje, posebno na naše kognitivne funkcije i proces starenja. Učesnici istraživanja su nosili akcelerometar nedjelju dana, a nakon toga su bili praćeni još pola godine. Bitno je napomenuti da su tokom te nedjelje provodili vrijeme sjedeći na poslu i obavljajući druge svakodnevne aktivnosti.

Nakon analize svih prikupljenih podataka, utvrđeno je da osobe koje su sjedile otprilike 10 sati dnevno imaju značajno veći rizik od demencije. Kako biste pomogli sebi, važno je da se što više krećete tokom dana i koristite pauze na poslu kako biste ustali sa stolice.

Poznato je da sjedenje može loše utjecati na naše tijelo, kao što je povećani rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Međutim, ovi rezultati istraživanja ukazuju na to da dugotrajno sjedenje može imati i dugotrajne posljedice na naše mentalno zdravlje.

Ovaj alarmantan podatak trebao bi nas sve potaknuti da promijenimo svoje dnevne navike i više se krećemo. Ako većinu dana provodite sjedeći na poslu, evo nekoliko savjeta kako da prekinete svoj normalni radni dan i poboljšate svoje zdravlje:

1. Ustanite svaki sat i prošetajte barem pet minuta. To će aktivirati vaše mišiće i poboljšati protok krvi u tijelu.

2. Iskoristite svaku pauzu da se malo protegnete ili izvedete neke jednostavne vježbe. To će vam pomoći da održite fizičku aktivnost tijekom radnog dana.

3. Ako je moguće, zamijenite stolicu stolom za stajanje ili koristite loptu za sjedenje koja će vam omogućiti više pokreta tokom radnog vremena.

4. Razmislite o tome da se priključite grupi za vježbanje nakon posla, kako biste bili motivirani da se redovito kretate.

Svi ovi mali koraci mogu značajno poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od demencije. Nemojte ignorirati štetne posljedice dugotrajnog sjedenja na vaše tijelo i um. Ustajte, hodajte i vježbajte – vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Podijeli ovaj članak