Nesvjesne navike koje mogu štetiti jetri

2 min. čitanja

Prekomjerna konzumacija alkohola dugo se smatrala glavnim krivcem za oštećenje jetre. Međutim, stručnjaci nas upozoravaju da postoji niz drugih faktora koji mogu utjecati na zdravlje naše jetre.

Portal Health donosi informacije o tim faktorima i ističe da određena zdravstvena stanja, poput hepatitisa i autoimunih bolesti, mogu pridonijeti oštećenju jetre. Također, uzimanje određenih lijekova može ima negativan utjecaj na jetru. Ipak, postoji nekoliko životnih navika na koje možemo utjecati, a koje također mogu oštetiti jetru.

Pušenje je jedna od tih navika. Stručnjaci objašnjavaju da pušenje povećava rizik od raka jetre i ciroze jetre. Toksične hemikalije u dimu cigareta mogu izazvati upalu i cirozu, što uzrokuje oštećenje jetre. Pušenje također potiče proizvodnju citokina, hemikalija koje dodatno povećavaju upalu i oštećuju stanice jetre.

Konzumacija alkohola također ima štetan utjecaj na jetru. Iako alkohol nije jedini uzrok problema sa zdravljem jetre, istraživanja pokazuju da je upravo on najveći krivac za bolesti jetre.

Gazirana pića su također povezana s oštećenjem jetre i masnom bolešću jetre, kažu stručnjaci. Smanjenje konzumacije gaziranih napitaka, kao i zaslađenih sokova, može značajno pomoći u očuvanju zdravlja jetre.

Ukratko, iako je konzumacija alkohola često povezana s bolestima jetre, postoje i drugi faktori koji mogu pridonijeti oštećenju jetre, poput pušenja i konzumacije gaziranih pića. Stoga je važno voditi računa o ovim navikama kako bismo sačuvali zdravlje naše jetre.

Podijeli ovaj članak