Sladite subotu: Brze knedle od griza

2 min. čitanja

Knedle od griza punjene džemom sve oduševe. Mnogo brže se prave nego one od krompira, a nevjerovatno su mekane i ukusne.

Da biste pripremili ove knedle, potrebni su vam sljedeći sastojci: 500 ml mlijeka, 250 g brašna, 250 g griza, 150 g prezli, 1 jaje, 5 kašika rendane čokolade, 1 prašak za pecivo i džem po izboru.

Priprema je veoma jednostavna. Prvo skuvajte mlijeko sa grizom i ostavite da se ohladi. Dok se griz hladi, propržite prezle na malo ulja i ostavite ih da se ohlade.

Kada se griz ohladi, dodajte jaje, prašak za pecivo, brašno i rendanu čokoladu. Sve sastojke dobro promiješajte kako biste dobili glatko tijesto. Od tijesta napravite valjak i isjecite ga na jednake komade. Svaki komad tijesta rastanjite oklagijom.

Na svaki komad tijesta stavite po kašičicu džema i zatvorite ga kako biste napravili knedlu. Od ove količine tijesta trebali biste dobiti oko 20 knedli. Kuvajte knedle u blago posoljenoj, provreloj vodi. Kada isplivaju na površinu, kuvajte ih još tri do četiri minute. Nakon toga, vadite ih rešetkastom kašikom i uvaljajte ih u prezle.

Knedle od griza punjene džemom su gotove! Uz njih ćete sigurno uživati, bilo da ih poslužite kao desert ili kao glavno jelo. Isprobajte ovaj recept i sigurno nećete biti razočarani. Uživajte u mekanim i ukusnim knedlama!

Podijeli ovaj članak