Ko je kriv za nedostatke serije The Witcher: Producent krivi “glupe Amerikance” i TikTok

3 min. čitanja

Jedna od najčešćih kritika Netflixove serije The Witcher je da se previše udaljila od originalnog predloška, serijala romana Andrzeja Sapkowskog. Možda je to bio i izvor napetosti iza kulisa – bivša zvijezda serije Henry Cavill istaknuo je kako se “jako, jako trudio” da ostane vjeran knjigama, također tvrdeći da se nekim scenaristima knjige “ne sviđaju”.

Nema sumnje da su neki aspekti romana pojednostavljeni za TV seriju, a u intervjuu za poljsku stranicu Wyborcza izvršni producent serije Tomek Baginski objasnio je zašto su napravljene neke od tih promjena. Prema Baginskom, treba imati na umu i potrebe međunarodne publike, posebice one zapadne, a još točnije unosnog američkog tržišta.

Baginski je rekao da je prije nekoliko godina naišao na “perceptivnu blokadu” kod američke publike, kada je promovirao nedovršeni filmski projekt pod nazivom Hardkor 44, znanstveno-fantastičnu verziju Varšavskog ustanka.

“Pokušao sam objasniti: bio je ustanak protiv Njemačke, ali Rusi su bili s druge strane rijeke, a na njemačkoj strani također su bili vojnici iz Mađarske ili Ukrajine. Amerikancima je to bilo potpuno neshvatljivo, prekomplicirano, jer su odrasli u drugačijem povijesnom kontekstu, gdje je sve bilo posloženo: Amerika je uvijek dobra, ostali su negativci. I nema nikakvih komplikacija”, rekao je Baginski.

“Kada se serija radi za ogromnu masu gledatelja, s različitim iskustvima, iz različitih dijelova svijeta, a velik dio njih čine Amerikanci, ta pojednostavljenja ne samo da imaju smisla, ona su i nužna. To je bolno i za nas, i za mene, ali viša razina nijansi i složenosti imat će manji doseg, neće doprijeti do ljudi. Ponekad može otići predaleko, ali te odluke moramo donijeti i prihvatiti”, pojašnjava on.

Osim što je svalio krivnju na Amerikance, Baginski je imao još pokušaja kojima je branio Netflixovu nedosljednu adaptaciju The  Witchera. U odvojenom intervjuu za YouTube kanal Imponderabilia ustvrdio je da su odrastanje uz YouTube i TikTok ostavili djecu bez strpljenja za “dulji sadržaj i duge i komplicirane lance uzroka i posljedica”.

Podsjetimo, brojni fanovi pozivaju da se The Witcher otkaže prije nego što uopće stigne do četvrte sezone. Na IMDb-ju su neke epizode treće sezone dobile najniže ocjene do sada, a sedma epizoda ima posebno nisku ocjenu – 4.2. Stvari nisu ništa bolje ni na Rotten Tomatoesu gdje treća sezona ima samo 22 posto pozitivnih ocjena publike, u usporedbi s 89 posto u prvoj sezoni i 56 posto u drugoj.

Mnogi obožavatelji pohrlili su na društvene medije kako bi izrazili svoje mišljenje o seriji, a jedan je obožavatelj napisao na Twitteru: “Ova nova sezona Witchera, posebno posljednje tri epizode, bile su neke od najgorih stvari koje sam ikad vidio.” “Oh, kakav promašaj, The Witcher se treba otkazati”, dodao je drugi,a treći je kazao: “Samo otkažite seriju, već je šokantno loša.”

Podijeli ovaj članak