Potrebna osoba za testiranje djevojaka u bordelima – tražite posao?

2 min. čitanja

“Tražimo radnike! ‘Kušač djevojaka’ – prijavite se sada”, glasi oglas istaknut velikim slovima na plakatu na važnom raskrižju u austrijskom Gradcu koji je izazvao burne reakcije. Plakat, kojim bordel “Maximus” oglašava posao za “mädchentestera”, odnosno osobu čiji bi posao bio testiranje usluga prostitutki, izazvao je mjere negodovanja, uključujući i reakcije austrijske ministarke integracije i porodice, Suzan Rab.

Ministarka Rab izjavila je: “Kad ovo čitam, okreće mi se želudac”. Oglas je nazvala “zaista odvratnim, mizoginim i neljudskim”. Ona je dodala kako je prikazivanje žena i djevojaka kao robe koja se može ‘testirati’ promoviranje nasilja i predstavlja opasnost. Rab nije jedina koja tako misli, već je i Hajke Bekhit, savjetnica za ravnopravnost žena u Gradcu, osudila ovaj oglas kao “duboko neljudski i odvratan”.

Plakat je izazvao veliko iznenađenje jer, kako je Bekhit napomenula, seksistička oglašavanja nisu očekivana u današnjem vremenu. Međutim, vlasnik bordela stoji iza plakata. Objasnio je da njegova potraga nije povezana sa seksualnom provjerom ili sposobnostima djevojaka, već da ih priprema za “psihološki težak – vjerojatno najteži posao na svijetu”. Rene Volinger je također naglasio da siromaštvo, nedostatak perspektive ili bijeg iz inostranstva ne bi trebali biti razlog za okretanje prostituciji.

Vlasnik bordela je istaknuo da su im potrebni ljudi koji bi psihološki procjenjivali i pripremali radnice u seksualnom poslu. Istakao je da se na oglas već javilo više stotina kandidata.

Oglas će uskoro biti uklonjen, jer je oglašavanje bordela u Štajerskoj, u kojoj se Gradac nalazi, općenito zabranjeno. Gradonačelnica Gradca, Elke Kar, je izjavila da je slučaj prijavila policiji, a plakat je u međuvremenu bio uništen, piše Jutarnji list.

Podijeli ovaj članak