Osam najboljih destinacija za zimovanje u Evropi

8 min. čitanja

Ima nešto posebno u posjeti Evropi tokom zime. Ne postoje dva mjesta na kojima možete doživjeti isto iskustvo. Posjeta nekim zemljama tokom zime donosi potpuno novo iskustvo i čini vam se kao da tu destinaciju vidite po prvi put. 

Kratki dani i snijeg pružaju priliku za uživanje u zimskim sportovima ili aktivnostima poput traženja sjevernog svjetla. Zima sa sobom također donosi i praznike. Ove svečanosti omogućavaju da zasja lokalna kultura i tradicija, pokazujući vam stranu mjesta koje inače nikada ne biste vidjeli.

Nije svaka destinacija pogodna za zimu. Donosimo vam najbolje zimske destinacije u Evropi i šta svaku čini tako posebnom.

1. Hallstatt, Austrija

Neka mjesta u Evropi izgledaju najprirodnije tokom zime, kao što je lijepi mali alpski gradić Hallstatt. Smješten izolovan pored jezera, ovaj mali austrijski gradić je patuljast nasuprot obližnjih Alpi. Ono što Hallstatt čini tako posebnim je njegova kombinacija veličanstvenog krajolika i prelijepih neobičnih alpskih kuća.

Šetnja gradom ne traje toliko dugo, ali sigurno ćete se zaustaviti na svakih nekoliko koraka da biste se divili pogledu. Sastavljen od malih uličica koje prolaze između tradicionalnih drvenih kuća, Hallstatt je uklesan između obale jezera i strmih padina iza. Ako se osjećate energično, razmislite o pješačenju do hallstattskog Skywalka koji je visoko iznad grada koji nudi još veći panoramski pogled.

2. Prag, Češka Republika

Nema sumnje da je Prag jedan od najvećih gradov u Evropi, zbog toga nije iznenađujuće koliko je posjećen tokom toplijih mjeseci. Zanimljiva stvar je što je Prag jednako upečatljiv tokom zime, ali tada ima mali broj turista. 

Prag je također mjesto kulture, svjetski je poznat po zabavama i festivalima koji se u njemu održavaju. 

Ne treba zaboraviti ni poznatu gradsku evropsku prazničnu pijacu, na kojoj možete uživati ​​u prazničnom duhu grada uz sezonska pića.

3. Talin, Estonija

Ako posjetite ovu baltičku prijestolnicu zimi, zasigurno ćete biti oduševljani, jer Tallinn poprima slikovit, bajkovit sadržaj turistima togom ovog godišnjeg doba. Ovo je potkrijepljeno prisustvom praznične pijace u Starom gradu sa toplim svjetlima i velikom jelkom. Prilika da idete na klizanje na ovakvom mjestu je još jedan razlog zbog kojeg ćete lakše podnosti temperaturu na otvorenom. U Talinu može postati jako hladno tokom zime, pa nije ni čudo što lokalno stanovništvo voli dobru saunu i spa centar s obzirom na vrijeme. Naravno, uvijek postoji opcija da se sklupčate u baru ili kafiću i gledate kako snijeg pada kroz prozor.

4. Salzburg, Austrija

Sezona praznika je blizu i draga srcima Austrijanaca, tako da je posjeta velikoj destinaciji poput Salzburga definitivno idealna. Ovo doba godine jedno je od najprometnijih u gradu, sa proslavama i festivalima u svakoj ulici. Sve se to nadovezuje na klasike poput razgledanja palače Mirabell, tvrđave Hohensalzburg i područja Starog grada uz klasičnu muziku.

Za početak, tu su salcburške praznične pijace, gdje se možete počastiti tradicionalnim medenjacima i začinjenim glühweinom. Zatim tu su i neobičnije austrijske tradicije povezane s praznicima, poput paganskih institucija Krampus i Perchten u kojima se pojavljuju strašne zvijeri demonskog izgleda. Također, davno je uspostavljena tradicija da se Nova godina dočekuje plešući vlacer na ulicama, dok nebo blješti od vatrometa. Osim toga, Salzburg uživa u godišnjem cirkuskom karnevalu Winterfest u ovo doba godine, dodajući još jednu dimenziju ovom kulturnom iskustvu.

5. Nirnberg, Njemačka

Evropa je posebno poznata po svojim prazničnim sajmovima, a ako se smatra da Njemačka ima najbolje, onda se najbolje od najboljeg nalazi u gradu Nirnbergu. Ovaj bavarski grad, dom je jedne od najpoznatijih prazničnih pijaca u Njemačkoj, pretvarajući veličanstveni srednjovjekovni stari grad u zemlju snova. Tradicija koja datira vijekovima, Nürnberg Christkindlesmarkt je postao monumentalni festival dobrog raspoloženja.

Sa više od stotinu štandova koje možete posjetiti, također ovdje možete kupovati i jesti do mile volje. Tradicionalne namirnice koje ne smijete propustiti uključuju sve, od jednostavne kobasice do lokalnih medenjaka, lebkuchen-a koji izazivaju ovisnost. U ponudi imaju mnoštvo suvenira, poklona, ​​ukrasa i drugih svjetskih poslastica.

6. Budimpešta, Mađarska

Poslednjih godina grad Budimpešta je konačno prepoznat kao odlična destinacija. Dio onoga što mađarsku prijestolnicu čini tako simpatičnom je način na koji predstavi ljepotu zime. Možda mislite da bi zima ograničila stvari koje se mogu raditi u Budimpešti, ali grad se zapravo čini neobično prilagođen kratkim zimskim danima. U to će vas uvjeriti čak i jedan pogled na noću osvijetljenu veličanstvenu zgradu parlamenta.

Budimpešta je ovih dana prilično poznata po svojim velikim termalnim kupatilima u kojima se ljudi iz svih sfera okupljaju kako bi se okupali. Drugi načini da se ugrijete uključuju skrivanje u velikom starom kafiću ili grickanje prepečenih poslastica poput kolača i druge svečane hrane na lokalnim prazničnim pijacama. S druge strane, možete prihvatiti hladnoću uz zabavne aktivnosti poput klizanja na ledu ispred dvorca Vajdahunyad.

7. Barselona, ​​Španija

Tražite nešto posebno za novu godinu? Šta kažete na ideju zimovanja u Barseloni?! Pravi grad kulture, ne samo da ćete moći obići ovaj fantastični grad, već ćete doživjeti Novu godinu na španski način. To znači da se okupite sa mještanima kako biste gledali vatromet i učestvovali u tradiciji jedenja 12 bobica grožđa u ponoć za sreću u godini koja dolazi.

Naravno, posjeta Barseloni zimi ima i svoje druge pogodnosti. Za početak, grad je prilično topliji nego negdje drugo u Evropi, tako da boravak vani neće biti tako težak zadatak. Osim toga, dolazak zimi znači da ćete izbjeći veliki broj turista. I zaista, jedino što zaista propuštate na zimskim izletima su plaže. Ipak, teško će vam biti dosadno na mjestu kao što je Barselona. Dakle, bilo da se radi o lutanju Gotičkom četvrti ili isprobavanju tapasa, zimski odmor ovdje je odlična ideja.

8. Rovaniemi, Finska

Zašto čekati da vam Deda Mraz dođe kada umjesto toga možete otići vi njemu?! Pod tim ne mislimo na Sjeverni pol, već na mali grad Rovaniemi u finskoj Laponiji. Neposredno izvan Rovaniemija naći ćete selo Deda Mraza. Gotovo odmah na Arktičkom krugu, kada posjetite selo možete sresti Deda Mraza, dobiti poseban pečat u pasošu i družiti se sa nekim pravim irvasom. 

Osim druženja sa Dedom Mrazom, Rovaniemi ima i druge aktivnosti. Da biste saznali više o regionu i Arktiku, idite u Muzej nauke Arktikum da biste izbliza i lično pogledali kulturu, historiju i prirodu. Za više avanture odtiđite na sankanje sa ljupkim i energičnim haski psima. Grad je još jedno dobro mjesto za izlet i nadu da ćete vidjeti očaravajuće sjeverno svjetlo. Rovaniemi je na neki način savršeno mjesto za sve stvari na Arktiku i stoga je jedno od najboljih zimskih destinacija u Evropi.

Podijeli ovaj članak