Europarlamentarci pisali Von der Leyen: Nije vrijeme za odmrzavanje 600 miliona eura za RS, iznimno smo zabrinuti zbog…

3 min. ─Źitanja

Europarlamentarci na ─Źelu sa Tineke Strik uputili su pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen zbog mogu─çnosti da se Republici Srpskoj odmrznju sredstva EU fondova.

Osim Strik, pismo su potpisali┬áMichael Gahler, EPP koordinator za vanjske poslove, Tonino Picula, koordinator za vanjske poslove S&D-a, Hilde Vautmans, koordinatorica Renew Foreign Affairs, Reinhard B├╝tikofer, koordinator za vanjske poslove Zelenih/EFA,┬áPaolo Rangel, izvjestitelj EPP-a za BiH,┬áDietmar K├Âster, S&D izvjestitelj u sjeni BiH, te Klemen Gro┼íelj, Renew shadow reporter BiH.

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:

– Pi┼íemo Vam kako bismo izrazili na┼íu najve─çu zabrinutost zbog mogu─çe isplate 600 miliona eura EU fondova Republici Srpskoj (RS). Kao ┼íto znate, 600 miliona eura IPA III financiranja – uklju─Źuju─çi investicije za cestovne i ┼żeljezni─Źke veze na Koridoru V – trenutno je zamrznuto, zbog opasne secesionisti─Źke politike entitetskog predsjednika Milorada Dodika, koja izravno ┼íteti suverenitetu zemlje i njezinoj proeuropskoj budu─çnosti.

Odluka o zamrzavanju tih sredstava pokazala je politi─Źko vodstvo i hrabrost, na ─Źemu izra┼żavamo iskreno po┼ítovanje. U potpunosti je u skladu s vladavinom prava i uvjetovanosti koje nam je toliko potrebno da o┼żivimo i unaprijedimo procese pro┼íirenja zemalja Zapadnog Balkana.

Pro┼íle sedmice, povjerenik V├írhelyi posjetio je Bosnu i Hercegovinu, i sastao se, izme─Ĺu ostalih, s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, nakon ─Źega je ovaj u medijskim istupima ustvrdio da je postignut dogovor oko obnove financiranja entiteta RS.

Budu─çi da povjerenik nije zamjerio izjave u Odboru AFET-a Europskog parlamenta kada je izravno upitan, dopustite nam da se izravno obratimo vama. Iznimno smo zabrinuti zbog ovog potencijalnog ponovnog kori┼ítenja fondova EU-a, budu─çi da secesionisti─Źki zakoni i prijedlozi slu┼żbeno nisu povu─Źeni.

┼átavi┼íe, nastavak anga┼żmana rukovodstva entiteta RS s Rusijom na najvi┼íoj razini, uklju─Źuju─çi izra┼żavanje potpore ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine i njihovim nezakonitim tzv. ÔÇťreferendumimaÔÇŁ za pripajanje teritorija Ukrajine, dokazuju da nije vrijeme za promjene i nastavak financiranja ovih projekata u RS-u.

S obzirom na ma─Ĺarsku blokadu sankcija EU-a prema gospodinu Dodiku i drugima odgovornima za trenutnu krizu, isplata sredstava IPA III je de facto jedina politi─Źka poluga koju imamo u ovom trenutku. Stoga vas pozivamo da intervenirate i osigurate da financiranje EU-a za RS ostane suspendirano sve dok njezino vodstvo ne poka┼że ozbiljnu promjenu kursa, dokazuju─çi svoju predanost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i vladavini prava Bosne i Hercegovine i slu┼żbeno povla─Źi ove secesionisti─Źke zakone. Unaprijed zahvaljujemo na odgovoru, navodi se u pismu.

Podijeli ovaj ─Źlanak