Opasnost od ostataka tjestenine: Može biti kobno

2 min. čitanja

Student (20) iz Belgije nažalost je izgubio život nakon što je pojeo ostatke tjestenine – a korisnici društvenih mreža tek su saznali za tragediju.

Godine 2008., student poznat samo kao A. J., otrovan je nakon što je pojeo špagete koje je ostavio na pultu pet dana na sobnoj temperaturi. Tjestenini je prije podgrijavanja i jela dodao umak od svježeg paradajza.

Magazin “Journal of Clinical Microbiology” izvijestio je da je studentu pozlilo oko 30 minuta nakon konzumiranja jela kada je patio od glavobolje, bolova u stomaku i mučnine.

Kad je stigao u bolnicu, A. J. je nekoliko sati povraćao s napadima diareje. Nažalost, umro je sljedeći dan oko 10.00 sati nakon što je pojeo ostatke tjestenine.

Kasnije su otkrili da je tjestenina kontaminirana Bacillus cereusom, toksinom uzrokovanim kontaminiranom hranom.

Jedna TikTokerka nedavno je skrenula pažnju na priču, a mnogi su upozorili druge da osiguraju da svoje ostatke dobro ohlade i da ih bace kada je to potrebno.

Video je ubrzo bio preplavljen komentarima zabrinutih korisnika, a jedan je napisao: “Sedam dana? Postajem nervozan kad jelo ostavim vani nekoliko sati.”

Drugi je dodao: “Maksimalno tri dana U FRIŽIDERU. U FRIŽIDERU. DOĐAVOLA.”

U međuvremenu, treći je komentarisao: “Najviše me brine priprema obroka. Na primjer, kako jedete piletinu i brokuli staru sedam dana… znate da je brokuli brokuli.”

Prema klinici “Mayo”, “ostaci se mogu čuvati tri do četiri dana u frižideru. Nakon toga rizik od trovanja hranom raste. Ako mislite da nećete moći pojesti ostatke u roku od četiri dana, zamrznite ih odmah”.

Podijeli ovaj članak