Vješačkoj inteligenciji je potreban regulator

2 min. čitanja

Lideri američkih tehnoloških korporacija, uključujući direktora kompanije Tesla Ilona Maska, izvršnog direktora Mete Marka Zakerberga i drugih, sastali su se danas sa članovima američkog Kongresa na Kapitol Hilu i sa njima razgovarali o predlozima regulativa koje bi trebalo da se primene na veštačku inteligenciju (AI).

”Za nas je važno da postoji sudija. Regulator je potreban kako bismo bili sigurni da kompanije preduzimaju korake u interesu bezbednosti šire javnosti”, rekao je Mask, prenosi Rojters.

Senator iz Nju Džersija Kori Buker rekao je da su se svi učesnici složili da “vlada ima regulatornu ulogu”, ali da će kreiranje konkretnih zakona predstavljati izazov.

”Danas počinjemo sa ogromnim, složenim i vitalnim poduhvatom: izgradnjom temelja za dvopartijsku politiku prema veštačkoj inteligenciji koju Kongres može da usvoji. Kongres mora da ima ulogu u tome, jer bez Kongresa nećemo u potpunosti iskoristiti prednosti veštačke inteligencije, niti umanjiti njene rizike”, rekao je demokratski lider većine u američkom Senatu Čak Šumer u uvodnoj reči na sastanku.

Rojters navodi da članovi Kongresa nastoje da uvedu regulativu za proizvode AI poput lažnih video snimaka, mešanja u izbore, i sajber napada na kritičnu infrastrukturu.

U martu su Mask i grupa eksperata za veštačku inteligenciju pozvali na šestomesečnu pauzu u razvoju sistema AI moćnijih od sistema ”OpenAI GPT-4”.

Među ostalim učesnicima današnjeg sastanka bili su izvršni direktor kompanije Nvidia Jensen Huang, izvršni direktor IBM Arvind Krišna, kao i bivši izvršni direktor Majkrosofta Bil Gejts.

Podijeli ovaj članak