“Onda gledaj, lafčino, vidiš ga”: Koje filmske replike koristite u svakodnevnoj konverzaciji?

3 min. čitanja

Obično, najcitiraniji filmovi su oni koji preslikavaju našu stvarnost jer ljudi te replike prepoznaju kao svoje, odnosno vežu određene filmove i replike iz njih za određeni period u životu. To nije uvijek pravilo, a zapravo sve što pogađa suštinu, čovjek nekim zakonom nužnosti uzima kao svoje.

Istina je i da se filmske replike vrlo često koriste i iz zabave kako bi se naglasila određena situacija, a sve u svrhu smijeha.

Ovo su neke od najpopularniji replika kako u BiH tako i u regionu:

“Vozi, miško”, “I tata bi, sine” iz filma “Ko to tamo peva”
“Drugi *ebu, a ti se, Muzafere, kupaj!” – “Otac na službenom putu”

“Imaš lijepe noge. Trebalo bi to čuvat”, “Čovjek je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže.” – “Ovo malo duše”
“Ja sranja u Ruandi” – “Ničija zemlja”
“Ti bi, Pantiću, i da radiš i da primaš platu”, “Ja sam iznenađen i uvrijeđen”, “Sido, rodila si idiota” – “Tesna koža”
“Avdo, jesu l’ te to s abdesta pokupili?!” – “Praznik u Sarajevu”
“Kaže meni treba: “Složi mi ga!” – i ja joj ga složim”, “Nema više gospode u Sarajevu. U Sarajevu nema 50 kratkih mašni, uključujući diplomatiju i simfonijski orkestar.” – “Ljeto u zlatnoj dolini”
“Mesi, mesi neće da ti škodi” – “Varljivo leto”
“Neće X zraka kroz Bošnjaka” – “Gori vatra”,
“Onda gledaj, lafčino, vidiš ga” – “Valter brani Sarajevo”…
“Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem” – “Sjećaš li se Dolly Bell”
“Soko zove orla, prijem! Soko zove orla, prijem! – Orao pao, orao pao. Prijem!” – “Balkanski špijun”

Zanimljivo je da se “I'll be back” (“Vratit ću se”) smatra najpoznatijom rečenicom ikad izgovorenom u filmu. Frazu iz “Terminatora” izgovorio je Arnold Schwarzenegger. Tu je i legendarna rečenica “You talkin’ to me?” (Meni govoriš), koju pred ogledalom u filmu “Taxi Driver” izgovara Robert De Niro. Zanimljivo je da ona nikada nije bila predviđena scenarijem. Slavni glumac je improvizirao.

Bitno je istaći i replike: “Frankly, my dear, I don't give a damn” (Iskreno, draga, nije me briga) koju u “Prohujalo s vihorom” Vivien Leigh izgovara Clark Gable. Na listu su se uvrstile i: “Houston, we have a problem” (Houston, imamo problem) iz “Apolla 13”, “Hasta la vista, baby” – “Terminator 2”, “Bond, James Bond” iz serijala o agentu 007…

Podijeli ovaj članak