Mostarci obilježavaju 29. godišnjicu od rušenja “Starog”: Bio je više od samog mosta

2 min. čitanja

image


Nedim Rahimić/Oslobođenje

Na današnji dan prije 29 godina srušen je Stari most – simbol grada Mostara i najvrijedniji simbol kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Povodom obilježavanja 29. godišnjice od ovog tragičnog čina koji predstavlja bol svim Bosancima i Hercegovcima, okupilo se danas na Starom mostu stotinjak građana, među njima i mladi i djeca, kako bi pokazali da ne zaboravljaju učinjeno.

Simbolično, kao i svih minulih godina, uz zvuk sirene koja je u vremenu agresija predstavljala opasnost od granatiranja, bacanje cvijeća u rijeku Neretvu i skok bez aplauza, obilježena je tužna godišnjica.

Mostarski osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti će ove godine obilježiti godišnjicu rušenja simbola Mostara manifestacijom pod nazivom “Oda Starom mostu”.


image


Nedim Rahimić/Oslobođenje

image


Nedim Rahimić/Oslobođenje

image


Nedim Rahimić/Oslobođenje

image


Nedim Rahimić/Oslobođenje

 

Stari most je izgrađen prema nacrtima turskog arhitekte Mimara Hajrudina između 1557. i 1566. godine, a srušen je granatiranjem Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 9. novembra 1993. godine, a s njim i cijela stara jezgra Mostara uključujući i nekoliko džamija, medresu i hamam.

Granatiranje je trajalo više dana, a intezivirano je 8. novembra.

Mostarac Eldin Palata je kao mladi borac Armije Bosne i Hercegovine snimio vlastitom kamerom tužni čin rušenja Starog mosta na današnji dan 1993. godine, a tim povodom je za Anadoliju kazao da mu je najteže palo to što su neki rušitelji slavili taj čin zločina.

Most je obnovljen i ponovo otvoren u julu 2004. godine, ali trenutak rušenja “Starog“ tužni je čin koji Mostarci ne zaboravljaju, a među njima i Palata koji je snimio te dramatične trenutke pada u Neretvu.

Podijeli ovaj članak