Božićni vijenci – trendovi za magičnu atmosferu

5 min. čitanja

Dani su sve kraći, a blagdanska sezona, koju treba provesti uz svijeće i ukusne kekse, sve je bliže. Dakle, možete mirne savjesti polako početi tražiti inspiraciju za adventsko vrijeme i božićni vijenac, kojim ćete na najljepši način upotpuniti obiteljsku atmosferu.

Izbor božićnih vijenaca je veliki, bilo klasičnih od grančica jele, ili pak modernih, od najrazličitijih materijala i kombinacija boja – nema granica vašoj kreativnosti kada stilizirate adventski vijenac.

Od trendi materijala i fantastičnih boja, do odista neobičnih kombinacija – otkrivamo šta definira moderan adventski vijenac i koji trendovi će dominirati u dizajnu, kao i kako možete svoj božićni vijenac prezentirati na najbolji način.

Klasičan ili moderan božićni vijenac

Četiri svijeće u okrilju grančica jele – klasičan adventski vijenac svojim mirisom, toplim bojama i treperavim svjetlom svijeća odmah stvara božićnu atmosferu. Ovaj vijenac ima dugu tradiciju i sastavni je dio mnogih božićnih uspomena iz djetinjstva. Kombinira tipične božićne boje: zelenu, crvenu i bijelu. U dekoraciju unosi prirodne materijale i odiše aromatičnim mirisom bora. Možete ga oplemeniti crvenim bobicama ili posuti zlatnim listićima. Tradicionalno, prva svijeća se pali na prvo Došašće, a zatim se pali još jedna svijeća svake nedjelje do Badnje večeri. Sa klasičnim adventskim vijencem nikada ne možete pogriješiti. Čak i ako se boje ne uklapaju u vaš dnevni boravak, one simboliziraju Božić i odmah stvaraju blagdansko raspoloženje.

Moderni božićni vijenci, s druge strane, krše sva klasična pravila. Oni ne moraju biti zeleni ili crveni, niti uopće od grančica. Da, čak ne moraju biti ni okruglog oblika! Jedino što povezuje moderni vijenac sa tradicionalnim su četiri svijeće. Moderni adventski vijenac može biti izrađen od različitih materijala i svih boja. Nema ograničenja ni u pogledu oblika. Na vama je da budete što kreativniji, i osmislite božićni aranžman u skladu sa vašim željama.

Kako odabrati stil dekoracije božićnog vijenca?

Kada je u pitanju odabir boja za moderan božićni vijenac, imamo dobre vijesti za vas – nema granica za vašu kreativnost. Možete se odlučiti za bilo koju kombinaciju koja vam leži na srcu. Od tipičnih božićnih boja, preko veselog šarenila, do izrazitih kontrasta poput crne i bijele. Loša vijest je – morate ipak odabrati! Jer, čak i ako je sve dozvoljeno u pogledu boja, preporučljivo je odabrati shemu kako biste stvorili skladnu cjelokupnu sliku u prostoru.

Kako to izvesti? Vrlo jednostavno: prvo osmotrite prostoriju u kojoj planirate postaviti adventski vijenac. Koje su boje prisutne? Koja boja dominira? Sada pogledajte ostatak vaših božićnih ukrasa, kao i koje boje i materijale koristite na božićnom drvcu, za ukrašavanje stola, prozora i vrata. Uzmite sve to u obzir kada dizajnirate svoj vijenac.

Savjet: iako je dozvoljeno kombinirati mnogo različitih boja, držite se tri do četiri nijanse za svoje božićne dekoracije! To olakšava stvaranje harmonije u čitavom domu.

Moderni adventski vijenci – trendovi

Donosimo neke od popularnih trendova za dekoraciju modernih božićnih vijenaca:

  • Vijenac sa metalnim okvirom – moderan minimalizam karakteriziraju jasni oblici, suzdržane boje i čisti materijali. Bilo okrugli ili četvrtasti, mat, brušeni ili polirani – metalni adventski vijenac izgleda moderno i može se prekrasno stilizirati. Okvir možete ukrasiti sa nekoliko zimzelenih grančica, ili jednostavnim lancem lampica, uz dodatak klasičnih elemenata, poput šišarki i božićnih ukrasa. Metalni okvir je najčešće crne, bijele ili sive boje, tako da se može savršeno uklopiti sa bojama svijeća, a osobito lijepo izgleda u srebru, zlatu ili bakru.
  • Vijenci od drveta – dodaju notu topline u duh vremena koji traži prirodni minimalizam. Svoje svijeće možete staviti u drveni okvir, ali i na drugu podlogu od drveta kao: poslužavnik, tanjir ili činiju. Možete koristiti i grančice, i koru drveta. Tamno drvo izgleda posebno rustikalno i ugodno, dok je svijetlo više u skladu sa skandi-stilom.
  • Vijenac od suhog cvijeća – ovaj adventski trend je održiv, i divno se slaže sa zemljanim tonovima, kao i nježnim, pastelnim nijansama. Divno ga oplemenjuju božićne kugle u bakarnoj ili zlatnoj boji.
  • Vijenac sa eukaliptusom – divno izgleda u kombinaciji sa sukulentima i plavim svijećama. Iako nije klasična božićna kombinacija, stvara efekat iznenađenja, i posebno je popularan kod ljubitelja nekonvencionalnih rješenja. Sukulenti će vašem vijencu dodati raznolikost i svježinu.

Najbolje je odabrati božićni vijenac u kojem možete uživati i sljedeće godine, i koji se, uz manje izmjene, može divno ponovno koristiti. U internet-trgovinama vas očekuje veliki izbor vijenaca za svaki ukus i stil dekoracije.

Podijeli ovaj članak