Koliko dugo se mogu čuvati jaja u frižideru?

2 min. čitanja

Često se dogodi da zaboravimo kada smo kupili jaja ili ne možemo pronaći datum isteka roka trajanja na kutiji.

Rok trajanja jaja često je nepoznat kada je riječ o domaćim jajima. Jaja su jedna od onih namirnica kod kojih je iznimno važno obratiti pažnju na svježinu. Konzumacija pokvarenih jaja ima neugodne posljedice, kao što su mučnina, povraćanje, proljev i jaki bolovi u želucu. Zbog toga mnogi ljudi često bace jaje koje se još uvijek može konzumirati jer nisu sasvim sigurni je li jaje pokvareno.

Rok trajanja jaja 

Ako na pakovanju ne piše datum isteka roka, pokušajte ih potrošiti u roku od nekoliko sedmica nakon kupovine. U roku od 3 sedmice nakon pakovanja, jaja će imati najveću kvalitetu.

Obratite pažnju i prilikom kupovine jaja. Na pakovanju ne bi smio pisati rok trajanja duži od 30 dana jer to ne garantira njihovu svježinu, s obzirom na to da u većini slučajeva ne piše i datum pakovanja. Jaja bi bilo najbolje čuvati u originalnom pakovanju i to u hladnijem dijelu frižidera, nikako u vratima. Zamrzavanje jaja u ljusci se ne preporučuje. Umjesto toga, razbijte jaja, istucite ih viljuškom te potom zamrznite.

Ako niste sigurni jesu li jaja još uvijek svježa i samim time sigurna za konzumaciju, isprobajte trik s uranjanjem jaja u vodu. Svježe jaje će potonuti, a starije će plutati. Koristite svježa jaja za pohovanje i recepte u kojem je važna vizualna izvedba. Starije jaje iskoristite za kajganu i slična jela, piše Centarzdravlja.hr.

Podijeli ovaj članak